Най-странният възможен метод да увеличите коефициента си на интелигентност с 10%

02 ноември 2019 г., 16:00
5891

Средното покачване на коефициента на интелигентност с 12 точки било неочаквано. Снимка: Shutterstock

Ново изследване, в което участниците се научават да свързват цветове с букви, открива, че това упражнение увеличава коефициента им на интелигентност с 12 точки. Резултатът е бил изненада за учените, които били предимно заинтересовани от феномена, известен като „синестезия“.

Синестезията е интересно състояние, в което сетивата са кръстосани: то засяга един на 23 души, които съобщават, че могат да „вкусват“ думи, да свързват цветове с цифри и много други странни комбинации.

Учените от Университета на Съсекс са искали да видят дали могат да обучат хората да имат подобни на синестетите преживявания. Те изработват 9-седмичен тренировъчен курс, в който 14 участници заучават връзки между букви и цветове. След обучението хората не само са научили връзките между буквите и цветовете, но са развили и съответните усещания.

Ключов компонент на синестезията е, че за синестетите тези връзки се изживяват като сетивни усещания. Например, те ще видят син цвят, когато помислят за буквата „б“ или ще свързват буквата „в“ с определен тип характер.

Средното покачване на коефициента на интелигентност с 12 точки в сравнение с контролната група било неочаквано, особено като се има предвид, че този показател се тренира изключително трудно. Известно е, че подобрение се случва най-вече при хората със сравнително ниски резултати.

Но участниците в това изследване са имали сравнително високи: средният им коефициент на интелигентност се е увеличил от 116 на 128. Не е ясно обаче дали подобрението се дължи на тренировките по синестезия или е генерален ефект от това, че хората упражняват работната си памет.

Основният извод от изследването е, че тренировките на възприятието могат да доведат до радикално нови начини за преживяване на света, казва д-р Даниел Бор, водещият автор на изследването.

Източник: PsyBlog

Коментари