Орторексията е вманиачаване на тема здравословно и естествено хранене, което се среща доста често сред тийнейджърите и е еднакво опасно, колкото булимията и анорексията. Така че в никакъв случай не подценявайте този проблем и не се успокоявайте – така се залъгвате и ненавременната намеса може да се окаже закъсняла. На пръв поглед орторексията звучи полезно, дори здавословно. Но всъщност не е така.

Това е психологично хранително разстройство, наред с анорексията и булимията, което трансформира идеята за здравословно хранене в патологична мания, превръщайки се в сериозен и понякога опасен за здравето и живота проблем.

Какво точно е орторексията

Това разстройство е диагностицирано за първи път през 1997 г. от английския лекар Стивън Братман. Описва състояние, характеризиращо се с твърде крайно хранително поведение и фиксация към здравословна, органична и чиста храна. Засегнатите не се интересуват от количеството храна в диетата си, а по-скоро от качеството ѝ. Това води до обсесивно търсене на все по-чисти и натурални продукти, които не са замърсени с изкуствени химикали, преувеличава се анализа им, обработката, дори опаковането и транспортирането.

Манията се отнася и до калоричния компонент на консумираните храни, като се има предвид най-вече мазнините и захарите в състава им. С течение на времето критериите стават все по-строги и рестриктивни и дори е възможно напълно да се пропуснат хранения, ако няма налице подходящ продукт.

Цялата идея на този вид хранене е да се подобри здравето. Но в крайна сметка се превръща във фобия.

Причини и рискови фактори

Причините за орторексия нервоза, както е пълното наименование на разстройството, се крият в някои социални и културни тенденции на съвременното общество – като например вниманието към това, което ядем. Този подновен интерес към храната, сам по себе си положителен, става проблематичен, когато вниманието към здравословното хранене се превърне в най-важния аспект в живота на човек.

Причините за това хранително разстройство са многофакторни:

Преувеличаване на рисковете, произтичащи от нездравословното хранене и нечиста храна

Модерно е да говори за диети, здравословен режим и чиста храна. За повечето хора това е важна информация, която им помага да се грижат по-добре за себе си и да разберат как да се хранят правилно. При някои обаче може да се стигне до екстремизъм по отношение на храненето и избора на храни.

Прекомерно внимание към външния вид

Хората, страдащи от орторексия, често превръщат вниманието към физическата си форма в мания.

Склонност към обсесивно-компулсивно поведение или хипохондрия

Хората с такива разстройства на характера често са склонни да контролират храненето си и да развият това разстройство. По принцип те ирационално се страхуват от болести и смятат, че могат да ги предотвратят чрез адекватно хранене.

Продължава на страницата на Новите родители