Само по себе си харченето на пари не е проблем, но ако придобивките ни започват да придобиват застрашителни размери и да се вманиачаваме на тема шопинг, най-вероятно имаме сериозен проблем и се превръщаме в шопахолици.

Ето предупредителните 11 признака, които говорят за това, че преминавате границите на нормалното и може би имате нужда от помощ:

1. Не умеете да подреждате правилно приоритетите си.

Когато страдате от финансови проблеми, е много вероятно да направите точно обратното на това, което е разумно. Да харчите прекалено много пари е начин да се разсеете от реалността.

Ако бюджетът ви е ограничен и трябва да изберете дали да купите храна за вечеря, или нова рокля, вероятно ще изберете роклята – с ясното съзнание, че това най-вероятно ще се отрази сериозно на джоба ви.

Подобна тенденция може да доведе до създаване на една илюзия за спокойствие, че всичко е наред. Само че това се отразява зле на цялостния ви начин на живот.

Вманиаченото пазаруване ви вкарва във все повече дългове и затъвате бавно, но сигурно. Най-добре е да потърсите помощ или да се опитате да се погледнете отстрани, за да се стреснете.

2. Не помните какво сте поръчали онлайн.

Заради влиянието, което оказва върху живота, джоба и връзките ни, интернет пазаруването може много бързо да се превърне в нещо повече от обикновен навик. Хората се вманиачават по онлайн магазините и започват да следят промоции, да прекарват часове в ровене на някакви артикули. А най-сигурният признак, че пазаруването се превръща в проблем, е неудовлетворението, което накрая изпитвате. Докато пазарувате, се намирате в състояние, сравнимо с хипноза. Щом завършите поръчката и особено след като пристигне – вече ви е някак все едно, дори сте разочаровани. Поредната вещ, на която ще трябва да й мислите място.

В резултат на вманиачеността си често се случва дори да забравите какво сте поръчали. Това означава, че нещата, които сте купили, със сигурност не са от първостепенна важност и можете спокойно и без тях. Съветът ни е, когато пазарувате онлайн, да сложите артикулите „в количката“ и да се върнете към поръчката си на следващия ден – може би ще си дадете сметка, е вече нямате нужда от тези неща.

3. Завиждате на притежанията на другите.

Завистта е състояние на неудовлетвореност, провокирано от нечие чуждо благосъстояние или притежание. С други думи, някой има нещо, което вие искате, и това предизвиква завистта ви към човека и живота му.

Може би виждате приятел да носи нова дреха и веднага си мислите колко хубаво би било, ако и вие си купите нещо ново. Да си шопахолик означава да завиждаш дори за неща, които ти самият никога не би носил.

Завиждате, когато приятел ви казва, че отива на шопинг и вашата неконтролируема нужда да пазарувате веднага се обажда. Това е по-силно от вас. Вие просто веднага трябва да се сдобиете със същите вещи. Състоянието ви може да е дотолкова проблемно, че дори да се настроите срещу приятеля, който си е купил нещо, което да предизвика завистта ви.

4. Чувствате нужда да купите поне едно нещо от всеки магазин, в който влезете.

Имате проблем, ако следвате определена рутина при шопинг. Например, когато пазарувате в мол, ако изпитвате непреодолимо желание да влезете във всеки магазин, това говори за шопинг мания, а не за реално търсене на стока. Купувате безразборно всякакви неща и накрая се чувствате излъгани, разочаровани и най-вече: безпарични. Всъщност това състояние много наподобява на депресията.

5. Купувате една дреха в няколко цвята.

Признак на шопинг манията е като се стремите да придобиете всички възможни цветове от една дреха, която ви е харесала. Това няма ясна логична причина – важно е просто да се купува заради самото купуване, а не толкова заради артикула. В резултат най-вероятно се чувствате засрамени, със сигурност неудовлетворени и ядосани.

Ако една чанта например изглежда чудесно и в червено, и в жълто, и в зелено, и в черно – изпитвате потребност да ги притежавате всички, независимо че на практика това е една и съща чанта. Изобщо няма значение дали ще ги носите всичките – колекционирате много артикули само заради самото пазаруване.

6. Лъжете за времето и парите, които сте пръснали в пазаруване.

Шопинг маниаците може да не осъзнават сериозността на проблема си, докато не започват да влияят не само на тях, но и на хората около тях и на връзките им с другите. Хората, които ви обичат, сигурно се опитват да ви помогнат, но вие не им позволявате. Проблемът започва тогава, когато откажете помощта. Шопинг маниаците харчат ужасно много пари и време за покупките си, затова в един момент се принуждават да прикриват дейността си. Оттук произтичат първите лъжи, които могат да се задълбочат в много по-сериозни проблеми.

Това състояние ви кара да лъжете най-близките си хора – отначало са безобидни, но скоро могат да придобият застрашителни размери, които сериозно да застрашат връзката ви, отношенията ви с хората, които обичате. Осъзнаете ли веднъж колко много пари сте похарчили, със сигурност ще се почувствате засрамени и затова предпочитате да излъжете, за да не ви критикуват.

Продължава по-късно през деня.

Brightside