Само по себе си харченето на пари не е проблем, но ако придобивките ни започват да придобиват застрашителни размери и да се вманиачаваме на тема шопинг, най-вероятно имаме сериозен проблем и се превръщаме в шопахолици.

Ето предупредителните признаци, които говорят за това, че преминавате границите на нормалното и може би имате нужда от помощ:

1. Отказвате се от социалните ангажименти, за да задоволите шопинг потребностите си.

Вманиачаването по пазаруването ще ви попречи да си постигате целите. Ако шопинг манията започне да се отразява сериозно на живота ви, вероятно е време да преосмислите приоритетите си. Хората, които имат този проблем, не могат да мислят за нищо друго освен да отидат на пазар. Което автоматично означава харчене на още и още пари за неща, от които нямате нужда и които в крайна сметка ще ви накарат да затънете още повече. Парите, които пръскате за шопинг, можете да вложите в дома и семейството си.

Когато и да ви поканят приятелите да излезете или да пътувате някъде, отказвате под предлог, че нямате достатъчно пари. В същото време обаче появи ли се шанс за пазаруване, го сграбвате моментално. Предпочитате да похарчите парите си за нова дреха, отколкото да прекарате време с приятел.

2. Вместо да спите, пазарувате онлайн от леглото.

Всяка свободна минута е идеалното време за пазаруване онлайн. Когато шопингът се е превърнал в проблем, постоянно мислите за това какво да си купите. Поради тази причина не искате да пропуснете нито една промоция, затова постоянно навигирате из интернет пространството, за да държите нещата под контрол и да дебнете за всяка новост.

Хората, които са пристрастени към шопинка, имат сериозни проблеми със съня. След като дълго мислят и се въртят в леглото си, най-после не издържат и посягат към телефона, за да проверят някой и друг магазин. постоянната и натрапчива мисъл за пазаруване ви прави нервни, сприхави и ви държи нащрек до такава степен, че да не можете да спите през нощта.

3. Знаете наизуст всяко събития, свързано с пазаруване.

Да знаете всички намаления и промоции е ясен признак на пристрастяване. Това може да се превърне в истинска мания, особено ако чувството е толкова силно, че мозъкът ни е склонен да забрави всичко друго. Чуете ли думи като „промоция“, „намаления“ и подобни, се изпълвате едновременно със задоволство и тревожност.

Когато влезете в магазин и видите магическите букви на „РАЗПРОДАЖБА“, подсъзнанието ви игнорира всичко останало. Вманиачените просто грабят и купуват всичко, което им попадне, без логика и мисъл дали наистина имат нужда от тези вещи. Истинските шопахолици маркират датите на разпродажбите като „Черен петък“ и други, в календара си.

4. Постоянно губите дрехи.

Много от вещите, които купувате, имат злочеста участ: натъпкани по чекмеджета и гардероби и вероятно никога няма да бъдат облечени. Маниаците на тема шопинг купуват предимно излишни неща.

Подобна практика е изключително вредна, и то не само защото нямате достатъчно място, за да складирате толкова вещи, а и защото вече губите дирята на всичко, което сте купили, и просто го забравяте. Нищо чудно един ден да го намерите някъде из дебрите на гардероба си с етикета върху него.

5. Никога не знаете какво да облечете.

Никога не знаете какво да облечете или как да съчетаете дрехите си, защото те са просто толкова много! Независимо колко много време сте прекарали в пазаруване, пак нямате идея какво да облечете. Това е логичният резултат от едно безразсъдно пазаруване, което има за цел просто да утоли жаждата за нови и нови вещи. Най-вероятно стоите отчаяни пред претъпкания си гардероб и не можете да изберете нищо, докато накрая не си грабнете чантичка и се отправяте към мола, защото „няма какво да облечете“!

Шопинг манията никога не води до нищо добро – нито за вас, нито за личния ви живот, нито за банковата ви сметка.

Към първата част ТУК.

Bright Side