Само по себе си харченето на пари не е проблем, но ако придобивките ни започват да придобиват застрашителни размери и да се вманиачаваме на тема шопинг, най-вероятно имаме сериозен проблем и се превръщаме в шопахолици.

Ето предупредителните 11 признака, които говорят за това, че преминавате границите на нормалното и може би имате нужда от помощ:

1. Не умеете да подреждате правилно приоритетите си.

Когато страдате от финансови проблеми, е много вероятно да направите точно обратното на това, което е разумно. Да харчите прекалено много пари е начин да се разсеете от реалността.

Ако бюджетът ви е ограничен и трябва да изберете дали да купите храна за вечеря, или нова рокля, вероятно ще изберете роклята – с ясното съзнание, че това най-вероятно ще се отрази сериозно на джоба ви.

Подобна тенденция може да доведе до създаване на една илюзия за спокойствие, че всичко е наред. Само че това се отразява зле на цялостния ви начин на живот.

Вманиаченото пазаруване ви вкарва във все повече дългове и затъвате бавно, но сигурно. Най-добре е да потърсите помощ или да се опитате да се погледнете отстрани, за да се стреснете.

2. Не помните какво сте поръчали онлайн.

Заради влиянието, което оказва върху живота, джоба и връзките ни, интернет пазаруването може много бързо да се превърне в нещо повече от обикновен навик. Хората се вманиачават по онлайн магазините и започват да следят промоции, да прекарват часове в ровене на някакви артикули. А най-сигурният признак, че пазаруването се превръща в проблем, е неудовлетворението, което накрая изпитвате. Докато пазарувате, се намирате в състояние, сравнимо с хипноза. Щом завършите поръчката и особено след като пристигне – вече ви е някак все едно, дори сте разочаровани. Поредната вещ, на която ще трябва да й мислите място.

В резултат на вманиачеността си често се случва дори да забравите какво сте поръчали. Това означава, че нещата, които сте купили, със сигурност не са от първостепенна важност и можете спокойно и без тях. Съветът ни е, когато пазарувате онлайн, да сложите артикулите „в количката“ и да се върнете към поръчката си на следващия ден – може би ще си дадете сметка, е вече нямате нужда от тези неща.

3. Завиждате на притежанията на другите.

Завистта е състояние на неудовлетвореност, провокирано от нечие чуждо благосъстояние или притежание. С други думи, някой има нещо, което вие искате, и това предизвиква завистта ви към човека и живота му.

Може би виждате приятел да носи нова дреха и веднага си мислите колко хубаво би било, ако и вие си купите нещо ново. Да си шопахолик означава да завиждаш дори за неща, които ти самият никога не би носил.

Завиждате, когато приятел ви казва, че отива на шопинг и вашата неконтролируема нужда да пазарувате веднага се обажда. Това е по-силно от вас. Вие просто веднага трябва да се сдобиете със същите вещи. Състоянието ви може да е дотолкова проблемно, че дори да се настроите срещу приятеля, който си е купил нещо, което да предизвика завистта ви.

4. Чувствате нужда да купите поне едно нещо от всеки магазин, в който влезете.

Имате проблем, ако следвате определена рутина при шопинг. Например, когато пазарувате в мол, ако изпитвате непреодолимо желание да влезете във всеки магазин, това говори за шопинг мания, а не за реално търсене на стока. Купувате безразборно всякакви неща и накрая се чувствате излъгани, разочаровани и най-вече: безпарични. Всъщност това състояние много наподобява на депресията.

5. Купувате една дреха в няколко цвята.

Признак на шопинг манията е като се стремите да придобиете всички възможни цветове от една дреха, която ви е харесала. Това няма ясна логична причина – важно е просто да се купува заради самото купуване, а не толкова заради артикула. В резултат най-вероятно се чувствате засрамени, със сигурност неудовлетворени и ядосани.

Ако една чанта например изглежда чудесно и в червено, и в жълто, и в зелено, и в черно – изпитвате потребност да ги притежавате всички, независимо че на практика това е една и съща чанта. Изобщо няма значение дали ще ги носите всичките – колекционирате много артикули само заради самото пазаруване.

6. Лъжете за времето и парите, които сте пръснали в пазаруване.

Шопинг маниаците може да не осъзнават сериозността на проблема си, докато не започват да влияят не само на тях, но и на хората около тях и на връзките им с другите. Хората, които ви обичат, сигурно се опитват да ви помогнат, но вие не им позволявате. Проблемът започва тогава, когато откажете помощта. Шопинг маниаците харчат ужасно много пари и време за покупките си, затова в един момент се принуждават да прикриват дейността си. Оттук произтичат първите лъжи, които могат да се задълбочат в много по-сериозни проблеми.

Това състояние ви кара да лъжете най-близките си хора – отначало са безобидни, но скоро могат да придобият застрашителни размери, които сериозно да застрашат връзката ви, отношенията ви с хората, които обичате. Осъзнаете ли веднъж колко много пари сте похарчили, със сигурност ще се почувствате засрамени и затова предпочитате да излъжете, за да не ви критикуват.

7. Отказвате се от социалните ангажименти, за да задоволите шопинг потребностите си.

Вманиачаването по пазаруването ще ви попречи да си постигате целите. Ако шопинг манията започне да се отразява сериозно на живота ви, вероятно е време да преосмислите приоритетите си. Хората, които имат този проблем, не могат да мислят за нищо друго освен да отидат на пазар. Което автоматично означава харчене на още и още пари за неща, от които нямате нужда и които в крайна сметка ще ви накарат да затънете още повече. Парите, които пръскате за шопинг, можете да вложите в дома и семейството си.

Когато и да ви поканят приятелите да излезете или да пътувате някъде, отказвате под предлог, че нямате достатъчно пари. В същото време обаче появи ли се шанс за пазаруване, го сграбвате моментално. Предпочитате да похарчите парите си за нова дреха, отколкото да прекарате време с приятел.

8. Вместо да спите, пазарувате онлайн от леглото.

Всяка свободна минута е идеалното време за пазаруване онлайн. Когато шопингът се е превърнал в проблем, постоянно мислите за това какво да си купите. Поради тази причина не искате да пропуснете нито една промоция, затова постоянно навигирате из интернет пространството, за да държите нещата под контрол и да дебнете за всяка новост.

Хората, които са пристрастени към шопинка, имат сериозни проблеми със съня. След като дълго мислят и се въртят в леглото си, най-после не издържат и посягат към телефона, за да проверят някой и друг магазин. постоянната и натрапчива мисъл за пазаруване ви прави нервни, сприхави и ви държи нащрек до такава степен, че да не можете да спите през нощта.

9. Знаете наизуст всяко събития, свързано с пазаруване.

Да знаете всички намаления и промоции е ясен признак на пристрастяване. Това може да се превърне в истинска мания, особено ако чувството е толкова силно, че мозъкът ни е склонен да забрави всичко друго. Чуете ли думи като „промоция“, „намаления“ и подобни, се изпълвате едновременно със задоволство и тревожност.

Когато влезете в магазин и видите магическите букви на „РАЗПРОДАЖБА“, подсъзнанието ви игнорира всичко останало. Вманиачените просто грабят и купуват всичко, което им попадне, без логика и мисъл дали наистина имат нужда от тези вещи. Истинските шопахолици маркират датите на разпродажбите като „Черен петък“ и други, в календара си.

10. Постоянно губите дрехи.

Много от вещите, които купувате, имат злочеста участ: натъпкани по чекмеджета и гардероби и вероятно никога няма да бъдат облечени. Маниаците на тема шопинг купуват предимно излишни неща.

Подобна практика е изключително вредна, и то не само защото нямате достатъчно място, за да складирате толкова вещи, а и защото вече губите дирята на всичко, което сте купили, и просто го забравяте. Нищо чудно един ден да го намерите някъде из дебрите на гардероба си с етикета върху него.

11. Никога не знаете какво да облечете.

Никога не знаете какво да облечете или как да съчетаете дрехите си, защото те са просто толкова много! Независимо колко много време сте прекарали в пазаруване, пак нямате идея какво да облечете. Това е логичният резултат от едно безразсъдно пазаруване, което има за цел просто да утоли жаждата за нови и нови вещи. Най-вероятно стоите отчаяни пред претъпкания си гардероб и не можете да изберете нищо, докато накрая не си грабнете чантичка и се отправяте към мола, защото „няма какво да облечете“!

Шопинг манията никога не води до нищо добро – нито за вас, нито за личния ви живот, нито за банковата ви сметка.

Bright Side