Наркотичното вещество ЛСД е най-известно със странните си зрителни ефекти: дори малка доза може да накара станите на стаята ви да засветят и заиграят. Предметите се огъват, цветовете се разливат и сложните шарки хвърлят отбясъци навсякъде. Какъв обаче би бил ефектът, ако не можем да виждаме? Отговорът на този въпрос идва от необичаен доклад, публикуван в априлския брой на научното издание Cognition and Consciousness. В него 70-годишен бивш рок музикант, сляп по рождение, описва своите преживявания.

Човекът, скрит зад псевдонима г-н Блу Пентагон, по името на любимия му вид ЛСД, дава на учените подробно описание на преживяванията си под въздействието на наркотика по време на музкалната си кариера. С или без ЛСД той никога не е имал зрителни усещания, затова пък получава забележителни слухови и тактилни халюцинации, както и сливане на двете сетива във формата на синестезия.  

„Никога не са ми идвали никакви визуални образи. Не мога да видя или да си представя какво е светло или тъмно“ – споделя г-н Блу Пентагон. Но под влиянието на ЛСД чува уникални звуци, които превръщат слушането на музика в много по-богато преживяване. „Музиката на Третия Бранденбургски концерт на Бах имаше ефекта на водопад. Чувах как цигулките свирят в душата ми и се улових да водя едночасов монолог, изполвайки гласове с различни тонове... ЛСД даваше на всичко „височина“.  Звуците на песните, които обикновено слушах, ставаха триизмерни, дълбоки и бавни.“