Има свидетелства, че „магическите гъби“ могат наистина да помогнат за освобождаване на ума. Няколко проучвания, включително две скорошни обещаващи клинични изследвания, предполагат, че псилоцибинът – психоактивната съставка в гъбите – може да има потенциал за облекчаване на тревожност и депресия в тежки форми.

Но въпреки това гъбите са класифицирани като наркотик, който „няма приета медицинска употреба“ и са нелегални. Не е било лесно за учените да установят точно какво могат да правят те и какво не.

Ето няколко начина, по които гъбите могат да се отразят на мозъка и тялото ви:

Могат да ви накарат да се почувствате добре

Според Националния институт за наркотиците в САЩ, гъбите могат да доведат до чувство на релаксация, подобно на ефекта от марихуаната.

Подобно на други халюциногенни наркотици, като LSD или пейоте, се смята, че гъбите оказват въздействие върху същите нервни пътища като невротрансмитера серотонин, посочват от инситута. 

Те действат върху префронталния кортекс на мозъка, който регулира абстрактното мислене и играе ключова роля за настроението и възприятието. 

Да ви накарат да халюцинирате 

Много хора, употребяващи гъби, описват как „виждат звуци“ и „чуват цветове“. Изследване от 2014 г.  приписва този ефект на начина, по който псилоцибинът се отразява на комуникацията между различни нервни пътища в мозъка. Учените установяват засилена активност между различни мрежи, които обикновено не си взаимодействат. 

Тези халюцинации позволяват да разберем как гъбите могат да помогнат за лечение на депресия. 

Дейвид Нът, невроучен от Импириъл Колидж в Лондон, автор на изследване върху псилоцибина, публикувано през 2012 г., също откирва промени в схемите на мозъчната активност при употреба на веществото.

Докато някои области стават по-изразени, други са заглушени – включително в регион, който се смята, че играе роля в поддържане на нашето усещане за аз. 

При хората с депресия връзките между мозъчните вериги в този регион, свързан с усещането за „аз“, са прекалено силни. „Хората, които потъват в депресивно мислене – техните мозъци са свръхсвързани“ - казва Нът за Psychology Today. Отслабването на тези връзки и създаването на нови би трябвало да осигури облекчение. 

Петгодишно изследване върху веществото предполага, че то може да служи „като хирургическа интервенция“ за някои психични заболявания. 

Резултатите от две контролирани клинични проучвания върху ефектите на психоцибина върху пациенти, които се борят с депресия, предполага, че една доза от веществото един ден може да бъде мощен инструмент за справяне с депресията и тревожността.

Първото изследване е проведено от учени от университета Джон Хопкинс, а другото – от екип от Нюйоркския университет.  

Шест месеца след преживяването 80 процента от участниците показват значително намаляване на симптомите на депресия и тревожност, измерени според златния стандрат на психиатричните изследвания.