След сезона на дългите летни ваканции темпото все повече се ускорява и все по-често ни връхлитат вихрушки от задачи и проблеми. Но, слава богу, има и по-спокойни дни, когато можем да полегнем след обеда.

Оказва се, че това е най-полезният навик за здравето!

Това не е случайно – организмът сам подсказва какво му е нужно, за да се чувства добре.  Има поне пет сериозни причини за следобедна дрямка с чиста съвест.

Полза № 1. За ум като бръснач

Всеки най-добре си знае колко точно трябва да е личната му доза нощен сън. Както и че ако спести част от нея, на следващия ден ще бъде „извън играта”. И тъй като сънят играе важна роля в усвояването на иформация и обучението, подгответе се за почивка. 60–90 минути дрямка през деня повишават умствената активност за следващите 24 часа.

Полза № 2. Сърдечна благодарност

Изследвания на Харварския университет доказват, че хората, които редовно поспиват следобед, са по-защитени от сърдечно-съдови заболявания – приятният навик компенсира умората и натоварването на сърцето и съдовете, които тя причинява. Ако търсите такъв профилактичен ефект, полезно е да подремвате поне 3 пъти седмично, по 30 минути.

Полза № 3. Без тревоги и стрес

Умората и претоварването сами по себе си провокират стрес, който още повече изморява. Дневният сън помага да се прекъсне томи омагьосан кръг. Учени са установили, че рязко нарастват показателите на 3 хормона на стреса при хората, които не спят денем. Следователно, с чиста съвест можете да си позволите кратка следобедна дрямка.

Полза № 4. Победа над вълчия апетит

Сладко, снакс, енерегийни напитки – бързо зареждане към което прибягваме когато енергията ни е изчерпана. Много по-приятно и полезно е да си полегнете. Докато си почивате, енергията се възстановява, а и не мислите за храна, докато спите. Дори 10–15 минути отпускане със затворени очи ще ви освободят от вредни мисли за похапване.

Полза № 5. Прилив на сили

Макар и сънят да е пълна противоположност на физическото натоварване, изследвания са установили, че атлетите, които редуват тренировки с дневен сън, постигат по-високи резултатите от тези, които пренебрегват отдиха. Сила, реакция, скорост — всички тези показатели влизат в норма, когато подремнете.

Помнете: Сънят не е разточителство или глезотия, а  жизнена необходимост, както водата и храната.

Източник: Little Things / Мениджър Нюз