Хирурзи в болница на университета Джонс Хопкинс присадиха пенис и скротум на ранен в Афганистан американски войник и това официално е първата подобна трансплантация в света. Войникът, който остава анонимен, е загубил гениталиите си след експлозия на саморъчно направено взривно устройство в Афганистан. Хирургическата операция е продължила цели 14 часа, като в рамките на това време 11 хирурзи са успели да трансплантират пенис, скторум и част от абдоминалната стена на починалия донор. Те са свързали уретрата, артериите, кръвоносните канали, мускулите, нервите и още много тъкани между трансплантирания орган и тъканите и органите на пациента.

“Нараняването е наистина изключително тежко и не е от онези, които може да приемеш лесно. Когато се събудих за първи път след трансплантацията най-накрая се почувствах нормален, и дори с повишена самоувереност. Сега се чувствам добре”, споделя пред журналисти състоянието си войникът.

Въпреки че и преди са били правени трансплантации на пениси, тази е най-сериозната, поради характера на нараняванията, който войникът е получил по време на експлозията. Науката установи, че по принцип е възможно да се възстанови пенис, като се използват тъкани от тялото, вместо да се прави трансплантация от донор, както е в случая. Но в такива случаи пациентите трябва да получат и имплант, за да могат да получават ерекция, което увеличава риска от инфекции.

Science Alert