Китайски лекари са направили първото в историята успешно присаждане на човешка глава, съобщи италианският хирург Серджо Канаверо, който още през 2015 г. заяви, че се подготвя да извърши такава операция.

Първата трансплантация е направена върху труп. Следващата стъпка е операция на глава от донор с регистрирана мозъчна смърт, казва Канаверо, цитиран от британския „Телеграф“ и руската ТАСС.

Сложната операция е направена от лекари от медицинския университет в Харбин и е продължила 18 часа. През 2015 аз смятах, че за такава трансплантация ще са необходими 36 часа, но китайците са успели да съкратят наполовина времето, отбеляза Канаверо. В близките дни ще бъдат публикувани медицинските подробности за манипулацията.

Канаверо коментира, че неговата цел остава трансплантация на човешки мозък в донорско тяло. Първоначалната ми цел не беше пресаждане на глава, а на мозък. Китайците са си поставили за цел да излекуват нелечими по-рано болести. Моят цел е да удължа човешкия живот, тъй като смятам, че остаряването е болест, която се нуждае от лечение, коментира италианецът.

Източник: Мениджър Нюз