Мозъкът е най-големият интригант. Оказва се, че си има своите трикове, с които да ни подведе като най-изкусен лъжец.

1. Очите ни променят вкуса на храната.

Според редица проучвания цветът на чинията може да промени вкуса на храната, а цветът на чашата – на напитката в нея. Кафето например е по-вкусно в оранжева чаша. Горещият шоколад пък изглежда по-примамлив в чаша с парченце портокал или със сметана. Ето защо много хора да имат любими чаши и чинии.

2. Дясната ръка изглежда по-дълга от лявата.

Не може да не сте го забелязали. Е, имате основание. Проучвания показват, че дясната ръка изглежда с няколко сантиметра по-дълга от лявата. Това е и причината десничарите да си мислят, че могат да достигнат нещо много по-бързо именно с нея. Интересното обаче е, че левичарите не намират разлика в ръцете.

3. Очакваме най-лошото.

Това ужасно чувство, когато се притесняваме за нещо предстоящо. Познато, нали? Когато се опитваме да си се представим в това предстоящо събитие, ние виждаме себе си във възможно най-лошата светлина. Визуализираме сякаш своята най-слаба версия. За щастие, това обикновено се оказва погрешно.

4. Сравняваме се с другите в тяхна полза.

Както и когато и да се сравняваме с другите, винаги виждаме себе си в по-лоша светлина. Особено ако страдаме от комплекси относно външния си вид, имаме всички шансове да видим всички останали манекени в сравнение с нас самите.

5. Глезим се, когато имаме успех.

Учените са стигнали до извода, че човек е склонен да се подлъгва и да се самоубеждава в различни ситуации. Една от тях е, когато постигнем успех в дадена област. Това е само повод и/или извинение, за да се поглезим – с шоколад, торта, подарък или друго. Мозъкът ни подлъгва, че го заслужаваме, и тогава неща, за които иначе бихме изпитали вина, са оправдани.

По материали от Bright Side