Хората, които ядат шоколад поне веднъж в седмицата, се справят по-добре по време на множество когнитивни задачи, разкри изследване, което е обхванало близо 30-годишен период.

Проучването, дело на изследователи от Южна Австралия, е едно от първите, които е свързало редовната употреба на шоколад за дълги периоди от време с по-доброто когнитивно представяне.

Шоколадът също изглежда се противопоставя и на отслабването на паметта с възрастта. Според изследователите възможно е това да е свързано с действието на флавоноидите – вид оксиданти, които също се съдържат в чая, виното, плодовете и зеленчуците.

Специалистите проследили здравословните показатели на около хиляда доброволци в продължение на 30 години. По-конкретно те се интересували от когнитивните функции на участниците – памет, способност за концентрация и разсъждения, процес по обработка на информация. Според учените флавоноидите от какаото и шоколода отдавна се свързват с подобряването на здравословните показатели, по-конкретно – с ползата за сърдечносъдовата система. Но за влиянието на шоколада върху когнитивната функция и поведението е известно малко.

Авторите на изследването добавят, че употребата на шоколад трябва да върви ръка за ръка с балансираното хранене, при което следва да се отчита индивидуалната енергийна потребност на всеки човек.

Източник: Psy Blog