Проучване на изследователи от Международния университет във Флорида установи, че ароматите, излъчвани от ръката на човек, могат да се използват за определяне на пола.

„В криминалните разследвания кучетата отдавна се използват за надеждно идентифициране и проследяване на хора въз основа на тяхната миризма. Но докато доказателствата за човешката миризма за тази област са добре установени, изследователите са постигнали малък напредък в анализа на профилите на специфичния аромат в лаборатория“, казват учените в резюме на своите открития.

Изследователите използват масспектрометрия, за да анализират ароматните съединения върху човешките длани от група от 30 жени и 30 мъже.

„След като идентифицира съединенията във всяка проба, екипът извърши статистически анализ, за да провери дали може да определи пола на индивида въз основа на профила на ароматите му“, казват изследователите и допълват: „Анализът успешно предсказа пола на човека с 96,67% точност“.

Изследователите смятат, че новите открития могат да се използват в помощ на правоприлагащите органи при намирането на заподозрени лица. „Грабежите, нападенията и изнасилванията са все престъпления, които често се извършват с ръцете на извършителя и по този начин имат потенциала да оставят ценни следи на местопрестъплението“, обясниха от изследователския екип. „При по-нататъшно потвърждаване, химическите и статистическите анализи, представени в тази статия, биха могли да се използват за разкриване на много подробности за потенциалния извършител единствено чрез профилите на миризмата на ръцете му“, казват авторите.

Използването на миризми за идентифициране на извършителите обаче е критикувано от защитниците на гражданските права. Проектът „Невинност“, който се застъпва за хора, които са били неправомерно задържани, заяви, че така наречените „мирисни разкрития“, при които извършителите се идентифицират въз основа на миризма от кучета, са довели до редица погрешни арести.

През 2009 г. групата за защита на правата на човека публикува доклад, в който се посочва, че най-малко петима души са били неправомерно арестувани чрез проверки с миризма, извършени от заместник на шерифа на Форт Бенд, Тексас. Двама от тях са били неправомерно обвинени в убийство.

Изследването е публикувано в PLOS One.