Ммм, колко вкусно мирише! Когато подушим определени миризми, неволно се сещаме за Коледа. Да вземем например канелата. Или анасона. Не можем да минем без тях, когато месим тестото за меденките или приготвяме вкусните коледни бисквити спекулациус. Ще ви запознаем с най-важните подправки, без които Коледата е невъзможна!

А като анасон

Научното название на тази подправка звучи като име на героиня от приказките - Pimpinella anisum. Произходът й е много стар, използвали са я още древните народи преди няколко хиляди години. Така например ароматизирали с малките семенца тестото за хляба. Защото семената на растението съдържат  специално етерично масло, наречено анетол. Той придава характерния вкус на анасона, който напомня малко на лакрица. Звездният анасон е вечнозелено дърво, достигащо до 15 метра височина, което се среща в граничните провинции на Виетнам и Китай.

В като ванилия

Всъщност ванилията е тропическа орхидея, която расте в джунглите на Централна Америка. Тя е вечнозелено пълзящо растение с цилиндрично дълго стъбло, което може да достигне 100 м дължина. Ванилията започва да дава плодове на третата година, като плодът представлява цилиндрична, подобна на шушулка кутийка с дължина около 25 см. Интересно е, че прясно обработените кутийки ванилия нямат аромат, затова трябва да се подложат на ферментация. След това те добиват миризма, която се дължи на гликозида ванилин. На вкус ванилията напомня сладник. Заради меката си като крем сладост тя е царицата на подправките. Бурбонската ванилия например със своя наситен аромат е един от най-скъпите сортове. Почти няма сладкарско изделие, за чието приготовление да не се използва ванилия или на прах, или на пръчки.

Д като джинджифил

Джинджифилът се отглежда предимно в Индия и Китай. Характерният му лют вкус с аромат на лимон се дължи на маслото, което съдържа - джинджерол. Смлян на прах, той присъства задължително в различни рецепти за коледни сладкиши – например джинджифилови сладки с канела, джинджифилов кекс със стафиди и джинджифилов сладкиш с мед. Не напразно се свързва с миризмите, които придружават Коледа и се грижат за празничното настроение.