Коледа се празнува навсякъде по света и в отделните му краища местните хора са развили различни ритуали. Някои от тях са симпатични. Други ни учудват като особено странни.

За някои от най-необикновените традиции по Коледа в различните държави разказва Business Insider.

В Австралия например Дядо Коледа често идва като сърфист. Температурите в страната на празника варират между 20 и 29 градуса, ето защо той често е посрещан на плажа. Мнозина в големите градове се събират край морския бряг и пеят на плажа коледни песни. Някои австралийци украсяват къщите си с т.нар. коледен храст – местно растение.

Съвсем друго се случва в същия ден от годината в някои градове на Австрия. В тях млади мъже се обличат като Крампус – дяволско, демонично създание с рога, звънчета и страшно лице, и обикалят улиците, за да плашат деца и възрастни.

В Чехия жени потапят клонче от черешово дърво под вода на 4 декември – ако то е цъфнало на Коледа, ще се омъжат през следващата година.

В Дания непослушният елф Нисе прави пакости по къщите. Затова датските семейства поставят ориз пред вратите на домовете си – за да бъде той по-милостив и благ с тях на Коледа.

Във Финландия семействата спират на гробищата, за да почетат паметта на починалите си близки. Такава е традицията на празника.

Във Франция децата оставят не чорапите, а обувките си край камината и Дядо Коледа, наричан Пер Ноел, ги пълни с подаръци.