На гости в селото на Дядо Коледа - страната на чудесата

24 декември 2018 г., 11:11
1583

Добре дошли в Рованиеми. входната врата към Лапландия и финландския Арктически кръг. Домът на Дядо Коледа. Едно място, където можете да си направите снимка с по един крак от двете страни на Арктическия кръг.

Селото на Дядо Коледа е такова, каквото всяко дете винаги си е представяло, че е – снежна зимна страна на чудесата с един добродушен старец, който всеки ден се грижи за тях. Неговата работилница и помагачи показват как се справя той, докато пощенската станция е изложила част от 600 000-те писма, получавани всяка година от цял свят, от които около една трета получават отговор.

Един неустоим магазин, пълен с джуджурии, осигурява десетки хиляди коледни подаръци, които могат да бъдат изпратени вкъщи с пощенското клеймо на селото на Дядо Коледа (или срещу символично заплащане имате възможност да добавите името на вашето дете в списъка на получателите на пощенска картичка от Дядо Коледа).

Макар да има 6500 саами, живеещи в Северна Финландия днес, и номадският им живот с отглеждане на северни елени да отива към своя край, тяхната културна идентичност и обичаи се пазят живи с гордост във впечатляващия носител на награда научен център „Арктикум“, показващ живота над Арктическия кръг.

Прелестният ресторант „Опипойка“ набляга на лапландската кухня: стандартната сьомга и прясна риба винаги присъстват, но опитайте необичайния пикантен стек от северен елен и лосово варено, с десерт, приготвен от местни диви къпини. Кой да ти знае, че може да се похапне толкова добре в Арктическия кръг?

Коментари