Весело проучване на инженери от университета на Северна Каролина показа, че дядо Коледа трябва да е зашеметяващ физик и изобретател. Професорите и техните студенти проучили аеродинамичните и термодинамични предизвикателства пред усилието да раздадеш подаръци на целия свят с помощта само на една шейна и... разбраха, че добрият старец е разширил айнщайновата теория на относителността, за да смогне.

Според проф. Лари Силвърбърг, дядо Коледа би трябвало да се възползва от така наречените "облаци на относителността", които разтягат времето и изкривяват пространството, пише в. "Лос Анджелис Таймс". "Облаците на относителността са нещо много удобно - процепи във времето, които, в рамките на няколко земни минути, отварят цели месеци за раздаване на подаръци", заяви той.

Шейната на белобрадия пък би трябвало да има свръхмодерен аеродинамичен дизайн и да е направена от полирани титанови сплави, които да променят формата си по време на полет, но да позволяват стабилно кацане на покрив. Лазерни сензори биха помогнали за подбирането на най-бързия път до следващото местоназначение. Кожена облицовка с пори и специална наноструктура пък ще позволи на шейната да намали въздушната тяга с до 90%.

Силвърбърг признава, че всичко това не му е съвсем ясно от гледна точка на направата. Но нали става въпрос за вълшебства? "Дядо Коледа е гений! Весел, но много учен", смята инженерът.

А как разбира дядото кой е слушкал през годината? Теорията на американците е, че той разполага с километър и половина широка антена, която чрез електромагнитна индукция засича мозъчните вълни на дечицата по света. Математически алгоритми организират поведението и желанията, а микропроцесори препращат данните на система за ръководство, монтирана в шейната.

Много е вероятно дядо Коледа да проверява профилите във Фейсбук и Туитър, смята още Силвърбърг.

Но ще се поберат ли всички подаръци в една шейна? Малко вероятно. Може би магическият старец ги създава на място във всеки дом с помощта на процесор с обърната термодинамика - наномашина за играчки, маскирана като чувал. Въглеродът, който изобилства в комините, би бил идеалният градивен материал.

Костюмът на дядото пък вероятно е от огнеупорен полимер, смятат студентите от Северна Каролина.

Защо пък не?!