Дядо Коледа е ключова фигура в живота на малкото дете и е свързан с едни от най-топлите спомени от този период.

Много родители обаче използват фигурата на добрия старец, за да напомнят за направените обещания или да заплашат с крути мерки при непослушание.

Грешка ли е това или наистина може да използвате Дядо Коледа и с такава цел? И какво всъщност не трябва да казвате на децата за Дядо Коледа?

„Ако не направиш това, няма да получиш нищо от Дядо Коледа“

Много често използвана заплаха преди празника (а и след него, когато предстоят поредицата от ходене на гости при баба и дядо, другите баба и дядо, леля, вуйчо, останалите роднини, приятели и т.н.) на която доста от децата наистина се връзват.

А това си е чисто изнудване, каквото и да говорим. Което не носи никакви ползи, дори е точно обратното.

Спазването на правила или изпълнението на дадена задача по този начин не води до нищо добро. Веднага щом мъничето разбере механизма на играта, ще спре да слуша и ще прави каквото си иска.

„Дядо Коледа ще си вземе обратно подаръка“

Хайде бе! Това и детето даже не го вярва. Защо тогава упорито продължавате да го заплашвате по този начин? И то само няколко часа след като то е открило подаръка под елхата и се е зарадвало. Или на следващия ден.

Дядо Коледа няма такива функции и не опитвайте да го използвате за подобни цели. Той символизира доброто и няма нищо общо с онези крадливи персонажи от приказките.

„Няма Дядо Коледа“

Ясно е, че рано или късно съществуването на Дядо Коледа ще бъде поставено под въпрос. Това обаче не означава, че трябва да изпреварите събитията и да лишите детето от вярата му в добрия старец.

До предучилищна възраст малчуганите все още се вълнуват от Дядо Коледа, пишат писма и се надяват да го хванат до елхата, докато оставя подаръците им. Оставете ги да се насладят на детството, има време да бъдат големи.

Новите родители