Ароматът на храна изпълнява ролята на своеобразна "машина на времето" и помага на възрастни хора да си възвърнат забравени спомени. Това твърдят изследователи от Ланкастърския университет,  Великобритания, предава HCI - Human Computer Interaction.

За да достигнат до това заключение, учените са проучили 12 възрастни доброволци. Първоначално те събират сведения от тях за 72 спомена, половината от които са пряко свързаин с храна. Впоследствие използват 3D принтер за храна, за да отепечатат годни за консумация ароматизирани топчета, които имитират храната, която доброволците някога с опитвали.

След като участниците помирисват и опитват топчетата, те са подканени да разкажат събитията от миналото. Оказва се, че този метод помага на повечето възрастни да си спомнят по-ясно и с много по-големи подробности случки отпреди четвърт век, за които принципно не биха се сетили.

Според учените е напълно възможно различните ястия да събуждат много стари спомени, които се крият в най-отдалечените "рафтове" на мозъка на възрастните хора.

Те допълват, че резултатите могат да помогнат за изучаването на деменцията и търсенето на начини за борба с нея - например създаването на мултисензорни асистенти за паметта, които да улеснят живота на възрастните хора.