Да харесваш аромата на партньора, е в основата на здравата връзка. На пръв поглед може и да звучи странно, но всъщност е съвсем логично. Ароматът е ключов в една интимна връзка поради способността му или да привлича, или да отблъсква.

Обонянието е едно от най-чувствителните сетива. И е отговорно също така за нивото на либидото. Неслучайно в природата любовните периоди на животните се свързват с отделянето на специфична миризма (основно от женската), след която мъжкият върви като омагьосан.

Представете си сега силно отблъскваща миризма – това вероятно би ви отдалечило от партньора.

Но тук не става въпрос само за интимните отношения. Приятният аромат на партньора ни носи усещане за нещо познато, уютно, топло и скъпо. Знаем, че миризмата е тясно свързана с паметта, така че ароматът на партньора може да напомня за всички приятни преживявания, които сме имали.

От еволюционна гледна точка е възможно да сме подготвени да реагираме на миризмата поради ролята ѝ на индикатор за физическото здраве. Еволюционният натиск ни е подтикнал да предпочитаме физически здрави партньори, които е по-вероятно да създадат здраво потомство и да могат да помогнат за отглеждането му. Тъй като лошата диета и болестите могат да предизвикат неприятни миризми, избягването на лошата телесна миризма би ни предпазило от избора на нездрав партньор. Ако случаят не е такъв, може би е добре да се помисли за някакви парфюми, одеколони или масла, които да потиснат лошата миризма. При всички положения не подценявайте този проблем, защото с времето ще се задълбочава.

Psychology Today