Загубата на обоняние – състояние, известно като ансомия, може да окаже сериозно въздействие върху качеството на живот на даден човек. То прави почти невъзможно усещането на вкуса на храната, на опасни миризми в околната среда и дори пречи на извършването на други функции, зависещи от обонянието като цяло. Хората с ансомия може да се притесняват от проблеми с теглото, да страдат от депресия и обща тревожност и дори да имат по-малко социални взаимодействия. В някои случаи загубата на обоняние може да се свърже дори и със смърт при по-възрастните хора. Сега изследователи от университета „Джонс Хопкинс” в САЩ проучиха една от известните причини за ансомия – дълготрайното излагане на мръсен въздух – за да разберат по-добре как точно води до загубата на усета за мирис и вкус.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието на Американската медицинска асоциация JAMA Network Open.

„В нашето изследване включихме представители от най-различни сфери. Повечето от тях живеят в градски райони, където нивата на замърсяване са най-високи - казва каза ръководителят на проучването д-р Муругапан Раманатан, преподавател по отоларингология и хирургия на шия в медицинския факултет на „Джонс Хопкинс” - Искахме да установим по какъв начин излагането частици, по-малки от 2,5 микрометра, може да доведе до загуба на обоняние”.

Според Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) PM2.5 (фини прахови частици) е термин, описващ смесица от микроскопични твърди или течни вещества, суспендирани в земната атмосфера. В зависимост от местоположението частиците източниците на прахови частици могат да бъдат естествени (които се срещат в природата) или изкуствени. Основни източници са цветя (източници на полени), пожари, дизелови двигатели, минното дело, строителството (пясък и метали) и естествени пясъчни бури. Първоначалната дефиниция за фини прахови частици се базира на Конвенцията от Йоханесбург от 1959 година и приема за гранична стойност диаметър на частиците 5 µm.

Изследването на специалистите от "Джонс Хопкинс" е обхванало 2 690 души над 18 г., изследвани от отоларинголози между януари 2013 г. и декември 2016. От тях 538 души са диагностицирани с аносмия, като средната възраст на тези пациенти е 54 г. и 63 на сто от тях са мъже.

Данните от изследванията им заедно с информация за замърсяването на въздуха от американската агенция за качество на въздуха са анализирани в компютърен модел, създаден от докторант в университета.

Учените са установили, че дългосрочното излагане на PM2.5 увеличава 1,6-1,7 пъти риска от загуба на обоняние. Според тях причина за това е обонятелният нерв се намира точно пътя на вдишаните PM2.5 частици.

„Въз основа на този резултат смятаме, че дългосрочното излагане на високи нива на PM2.5 е рисков фактор за загуба на обонянието, като особено уязвими са възрастните хора”, каза д-р Раманатан.

Източник: Medical Xpress