Дори през зимата в затоплените вагони на метрото или в автобуса често се долавят различни (неприятни) телесни миризми. Хора, които се потят обилно и съответно миришат, обикновено го дължат на дедите си, тъй като интензивността на потоотделянето е генетично обусловена. Но и за тях има лъч надежда, защото определени храни могат да предотвратяват или смекчават лоши миризми и така да подобряват начина, по който ухаем.

Следните съвети ще ви помогнат да потиснете секретирането на потните жлези чрез храната и да предотвратите неприятния дъх от устата:

1. Вино срещу вода с лимон

В студените зимни дни е приятно след вечеря да се отпуснеш с чаша вино пред камината или телевизора. Но не бива да повтаряте прекалено често този вечерен ритуал, защото редовната употреба на вино води до това човек да се вмирише на любимата напитка. Ако искате да освежите дъха си, пийте вода с лимон. Нарежете цитрусовия плод на кръгчета и ги пуснете в кана с минерална вода. Тази напитка ще ви разхлади през лятото, а през зимата ще ви ободри. Лимонът е не само приятен на вкус, но и прочиства тялото отвътре заради високото си съдържание на антиоксиданти, като по този начин помага за подобряване на телесната миризма. 

2. Лук и чесън срещу канела

Лукът и чесънът са едни от „най-благоуханните“ зеленчуци. За съжаление са толкова вкусни, че редовно присъстват в менюто. Преди важни мероприятия обаче не бива да консумирате лук или чесън, защото острата им миризма се пропива в цялото тяло. Когато искате или се налага да се въздържите от тях, може да ги замените с други подправки или билки. Дори ако обикновено свързвате канелата със сладкиши, може да опитате тази подправка и в солени и люти ястия – така ще откриете съвсем нови вкусови усещания.

3. Кафе срещу чай

Старата приказка за любителите на чая и любителите на кафето гласи, че ако си едното, не може да си и другото. Всъщност не е толкова зле. Едно обаче е сигурно: кафето предизвиква лош дъх. Хората, които пият много кафе, излъчват по-неприятна миризма от пиячите на чай. Това се дължи преди всичко на факта, че чаят изплаква оптимално органите и така токсините, които отключват мириса, се отмиват от тялото. Разбира се, няма възражения срещу чаша ароматно кафе. Но след всяка чаша е най-добре да изпивате двойно по-голямо количество билков чай, за да избегнете миризмата.

4. Прясно срещу кисело мляко

Чаша прясно мляко или вкусно какао - много хора го препоръчват, за да се разсънят сутрин. За съжаление самите те рядко забелязват какъв вкус предизвиква млякото в устата им. Но околните долавят дъха, причинен от високото му съдържание на микронутриента холин в кравето мляко. Свързан с бактериите в устната кухина, той е виновен за неприятната миризма. Ако обичате млечни продукти, най-добре да се спрете на киселото мляко. То е богато на витамин D, който унищожава досадните бактерии в устата и така предотвратява появата на лош дъх.

5. Аспержи срещу целина

Аспержите са известни с това, че след консумацията им урината издава силна миризма. Тази миризма не се ограничава само с ходенето до тоалетната, но ароматните вещества на зеленчука проникват и в кожата, така че цялото тяло мирише. Като алтернатива може да ядете целина, защото за разлика от интензивния мирис на аспержите тя има благоприятен ефект върху тялото. Целината стимулира производството на феромони, онези вещества, които въздействат притегателно на срещуположния пол.

Храната се отразява не само на теглото и храносмилането, но и на телесната миризма. Разбира се, от време на време можем да си позволяваме тези „благоуханни“ храни, защото миризмата често възниква само при повишената им и редовна консумация. Тогава просто трябва да си кажем: да се наслаждаваме и да си запушим носа!