Кърмещите жени, заразени с COVID-19, не предават вируса SARS-CoV-2 посредством своята кърма. Напротив – детето получава антитела, които могат да неутрализират инфекцията. Това откри екип от изследователи от няколко различни учебни заведения под ръководството на специалисти от Университета на Айдахо.

Учените са анализирали 37 проби от кърма, предоставена от 18 жени с COVID-19. Вирусът не е открит в нито една от тях. Почти 2/3 от пробите обаче съдържат две антитела, специфични за SARS-CoV-2.

Според учените майките, болни от COVID-19, които имат леки до умерени симптоми, би трябвало да продължат да кърмят децата си спокойно.

Ръководителите на изследването са Мишел „Шели“ Макгуайър и Марк А. Макгуайър от Университета на Айдахо. Шели е специалист по храненето, като фокусът ѝ пада върху човешката кърма, докато Марк се занимава с психология на кърменето. Учените са наблюдавали 50 жени, диагностицирани с COVID-19, в рамките на 2 месеца. Първоначалните резултати от проучването, публикувани в mBio, обхващат 18 жени, предоставили своята кърма. Резултатите от по-голямото проучване, финансирано от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, тепърва предстои да излезе.

Източник: mBio