„Две седмици след раждането на трето дете, кърмата ми внезапно секна. Най-вероятно беше резултат на стрес. Бях много нервна. Мина повече от месец, млякото започна малко по малко да се връща. Ще мога ли отново да кърмя бебето си?“

Ето отговора и съветите на педиатър. 

Малко вероятно е в ситуацията, която описвате, млякото „да е изчезнало“. Обикновено стресът провокира точно обратното.
Стресът се регулира от хормони – тялото произвежда кортизол, той повишава пролактина, хормонът, който е отговорен за производството на мляко.
Но именно заради кортизола, производството на окситоцин, хормонът, който е отговорен за отделянето на мляко от гърдите, намалява. Затова при стрес кърма има, но майките по-трудно я отделят от гърдите.

Какво може да се направи?
Помогнете на тялото си да произвежда окситоцин:
1. Вземете горещ душ.

2. Изпийте нещо топличко.

3. По-често слагайте бебето върху гърдите си – контактът кожа до кожа, е мощен стимул.

4. Опитайте да се разсеете от тревожните мисли.

Причините:

1. Заболявания

Кърмата може да не се появи или да изчезне поради заболяване на щитовидната жлеза, усилено кървене по време на раждане или в ранния следродилен период, автоимунни заболявания.
Също така може да има по-малко мляко поради вродена хипоплазия на млечните жлези и операции за намаляване или увеличаване на гърдите. По правило тези фактори се появяват веднага след раждането - млякото идва със закъснение (обикновено с 3 дни) или идва, но не е достатъчно.

Какво да правим
За кърмещите майки е важно да проверят здравословното си състояние след раждането – защото е възможно някои хронични заболявания да се влошат или да се появят нови, включително автоимунни.
Ето защо, след раждането е важно жената да посети терапевт и гинеколог. И, ако е необходимо, той ще предпише изследвания и след това и лечение.

2. Лактационни кизи

Има предположение, което все още не е надеждно доказано, че бебетата стават по-капризни на определени интервали. Случва се за няколко дни на всеки 1,5 -2 месеца. Тогава майка по-често слага бебето на гърдата си и има усещане, че няма достатъчно мляко.

Какво да правим
1. Хранете бебето по-често, предлагайте и двете гърди на всяко хранене.
2. Оставяйте кърмачето по-често върху гърдите си - кожа до кожа. Това ще помогне да се увеличи производството на пролактин и окситоцин и ще имате достатъчно мляко.

3. Неправилен режим на кърмене

Най-често кърмата изчезва  заради грешки и объркан режим на кърмене. Жените неправилно поставят бебето само на едната гърда (ако другата е болзнена), отказват се от нощно хранене, дават на бебето повече вода.
Например при дохранване, се получава фалшиво насищане. Бебето изсмуква по-малко мляко и съответно гърдите на майката произвеждат все по-малко.

Продължава на страницата на Новите родители