Понякога след като майката накърми бебето в гърдите остава мляко. То може да причини застой (лактостаза). Тогава лекарите съветват да сложите бебето отново на гърдата, дори и да е заспало. Ако то не иска повече да яде, трябва да изпразните гърдата. Същото трябва да се направи, ако мъникът е пропуснал едно хранене.

Ако имате много кърма, а то суче трудно, изцедете няколко капки преди да започнете кърменето. Ако има слабо развит сукателен рефлекс, трудно ще получи пълноценно мляко. Кърмата, която изтича в началото на храненето е по-бедна от основната, която съдържа повече протеини и ензими, които насърчават храносмилането. Затова изцедете първото мляко и го запазете. След 10 минути прикрепете бебето към гърдата. Този метод се използва и когато то наддава бавно на тегло.

Изцеждането е задължително, когато не можете да кърмите. Редовното изпразване на гърдите ще ви предпази от масит и ще помогне да се запази образуването на кърма до момента, в който кърменето може да се възобнови. В тези случаи трябва да изцеждате редовно през 4 часа, да изпразвате всяка гърда последователно (една по една), докато почувствате облекчение.

Да се залавяме за работа

Ако гърдата се препълни и се наложи да я изпразните, по-ефективно е да я изцеждите ръчно. Поставете палеца и показалеца си от противоположните страни на ареолата. След това ги разделете заедно с кожата и ги преместете навътре към гърдата. Действайте не върху зърното, а върху млечните канали.

В същото време разтрийте основата на гърдата с другата ръка. След няколко натискания раздвижете пръстите си: млякото излиза от тази част на гърдата, която сте масажирали.

Помпа за кърма е полезна, ако се налага редовно да се изцеждате. Дюзата трябва да бъде прикрепена така, че отворът ѝ да е срещу зърното и плътно притиснат към гърдата.

За да изпразните различни дялове на гърдата, променете ъгъла на натиск на дюзата. 

Снимка: Getty Images

Ето и съветите на д-р Татяна Парицка

Пътят е свободен

При неправилно изпомпване или кърмене в подкожната тъкан се натрупва излишък от течности, което води до образуване на оток. Подутите тъкани блокират отделянето на мляко.

Топлият душ ще помогне и ще освободи пътя на кърмата.

Можете също да изцедите малко мляко на ръка. И двете процедури подобряват кръвообращението.

За да облекчите не само отока, но и болката, вземете кубче лед, увийте го в пелена и нанесете директно върху зърното за 30 секунди.

Компрес със зелево листо

Ако подуването е по-изразено, прикрепете зелево листо към гърдите си: то съдържа ацетилсалицилова киселина, която внимателно ще премахне излишната течност.

Ако няма рани или рагади, ще помогнат и компреси с топла солена вода (супена лъжица на чаша) или 25% разтвор на магнезиев сулфат. Сложете напоената с течност марля за 15-20 минути върху гърдите – след това млякото ще изтече по-лесно.

Къпете се 2 пъти на ден, използвайте крем с ланолин

Къпете се два пъти на ден и по-често, ако е необходимо. Не злоупотребявайте със сапуна: алкалите ще изсушат деликатната кожа на гърдите, причинявайки рагади.

За да увеличите еластичността на зърното и да премахнете микропукнатини, използвайте крем с ланолин (животински восък). При рагади мажете гърдите след изпомпване с пантенол и арника. Не е необходимо да отмивате излишното количество.

Спешна дажба

Прясното изцедено мляко се съхранява при стайна температура до 3 часа, в хладилник - до 12. Съхраняването на мляко във фризера може да от 3 до 6 месеца.

Замразяването и размразяването разделя млякото на съставните му части. Вкусът не се променя от това, но размразеното мляко се усвоява малко по-лошо от прясното.

За да го приготвите за бебето, постепенно го затоплете на водна баня до телесната температура.

Повторното замразяване на млякото не си струва: то ще загуби ценните си свойства.

Мона Василева / Новите родители