Специалистите наричат коластрата „течно злато“ и това съвсем не е случайно. Тя е богата на хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на новороденото.

Благодарение на важните си свойства, това е една от причините лекарите да препоръчват кърменето на бебето от самото начало, когато от гърдите потича коластра, предшестваща млякото.

Тя се секретира от млечните жлези по време на бременността и играе изключително важна роля през първите няколко дни след раждането.

Тази естествена храна съдържа всички хранителни вещества, от които бебето се нуждае, за да се чувства добре през първите етапи от живота си. Поради тази причина коластрата се счита и за един от големите дарове, които природата осигурява чрез майката на новороденото.

Какво представлява коластрата

Коластрата е плътен секрет, много често с жълтеникав цвят, но понякога може да бъде и прозрачна. Започва да се произвежда около третия месец от бременността и обикновено представлява първата храна, консумирана от новороденото след раждането.

Количеството коластра се увеличава по време на кърменето. През първите три дни след раждането, при всяко хранене тя е достига 20 мл, което е напълно достатъчно за задоволяване на хранителните нужди на новороденото. Тази течност не е прерогатив на хората, тъй като се произвежда и от крави и други бозайници.

Може да се определи и като първото мляко, произведено от майката във фазата след раждането. Коластрата е изключително хранителна и подпомага имунната система на бебето. Мнозина я смятат за практически първата ваксина, получена от новороденото.

Свойства на коластрата

Първоначално коластрата е почти прозрачна, но по-късно придобива характерния си жълтеникав цвят. След 3-4 дни става светложълта, което на практика е т.нар. преходно мляко. Човешката коластра не е същата като на другите бозайници, а съдържа повече хранителни вещества.

Майката може да произвежда между 7 и 120 милилитра коластра на ден. На вкус е като амниотичната течност, така че предлага на бебето усещане за сигурност, тъй като то вече е свикнало с този вкус от феталния си стадий. Това му помага да се адаптира към новия си живот.

Тя съдържа и антиинфекциозни вещества, защитни протеини, витамини, каротин и минерали.

Основни предимства

Първата полза от коластрата е пълното задоволяване на енергийните нужди на бебето. В допълнение към това, тя подготвя тялото на новороденото за следващите етапи на храненето, като стимулира развитието на червата и бъбреците.

Продължава на страницата на Новите родители