Природата се е погрижила да осигури най-добри условия за оцеляване на всяко новородено. За да се развива правилно и да расте, гърдите на майката образуват уникална по състава си течност, позната като коластра. Тя е съвсем различна от кърмата.

Какво всъщност я отличава и защо е толкова важна за развитието на новороденото?

1. Коластрата се отделя в продължение на 3-5 дни след раждането

Вътрешните органи на новороденото са недоразвити и през първите няколко денонощия, след като напусне утробата на майка си, то трябва да се адаптира към живота в новите условия. Белите му дробове веднага поемат задачите си, но не и имунната и храносмилателна системи.

Затова, няколко дни преди раждането и през първите 3-5 дни след това, гърдите на майката отделят гъста, лепкава течност с жълтеникав цвят, която има особена миризма. Това е коластрата - най-добрата храна за новороденото.

2. По състав тя е по-близка до кръвта, отколкото до кърмата

Благодарение на коластрата стомахът, червата и бъбреците на новороденото започват да функционират и постепенно се подготвят да започнат да преработват млякото.
Коластрата по своя състав е по-близка до кръвта, отколкото до кърмата.

3. Тя е коктейл от защитни фактори, които изграждат имунитета

Съставът на коластрата е особен. Тя е много по-богата на хранителни вещества в сравнение с кърмата. В нея има много високо съдържание на белтъци – албумини и глобулини, а също така и на природни антиоксиданти – витамин А, Е, бета-каротин, цинк и селен.

Вижте още на страниците на Новите родители.