Липсват ви коледните сладкиши? Или просто следобедното захарно десертче, с което трудно може да се разделите. Това, което прави много от храните вкусни, е именно захарта, която е и важен източник на енергия за нашето тяло. Тя е това, което често приемаме по време на активни физически занимания, и освен всичко е основен източник на енергия за нашия мозък. Проблемът е, че много хора консумират твърде много захар и най-често в нейната най-проста и силно обработена форма. Излишъкът от такава захар в нашата храна увеличава рисковете от заболявания като затлъстяване, резистентност към инсулина, диабет, атеросклероза, висок кръвен холестерол и високо кръвно налягане. Увеличава значително и рисковете от преждевременна смърт поради сърдечно-съдово заболяване.

Когато приемаме захар в най-простата й форма, като захароза, която е комбинация от молекула глюкоза и молекула фруктоза, количеството захар се освобождава директно в кръвния поток и то изведнъж. Именно това е, което усещаме като прилив на енергия. След това се отделя инсулин, които отправя глюкозата към мускулите ни, черния дроб и другите органи, където се складира за по-късно използване. Това ни прави летаргични и гладни след пика на глюкозата в кръвта ни, което на свой ред ни кара да приемаме много повече калории, отколкото са ни реално необходими. Това пък увеличава рисковете от затлъстяването и другите заболявания.

Science Alert