В продължение на години ни се казваше да намалим приема на сол в храненето заради вреди върху здравето, но един известен лекар сега отрича този съвет и препоръчва обратното - да слагаме повече сол в ястията, предава Мениджър Нюз. Съветът е на проф. Салим Юсуф, предишният председател на Световната сърдечна федерация, посочва "Дейли Мейл". 

Проф. Юсуф твърди, че приемането на по-малко от 3 грама сол на ден е вредно за здравето и може да повиши риска от инфаркти. 

Препоръката се основава на доклад на работна група от експерти от няколко международни организации, публикуван в европейското списание по сърдечно здраве "European Heart Journal", който обръща внимание върху потенциалната опасност от твърде занижения прием на натрий.

Специалистите призовават за допълнителни изследвания, защото според тях намаляването на солта до сега препоръчваното количество има "неясен ефект" за сърдечното здраве. При количество под 3 грама натрий дневно се нарушава естественият баланс на тялото и се увеличават инфарктите и сърдечната недостатъчност, както и смъртността. В препоръчваното количество от 3 до 6 грама сол, натрият е под тази граница.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.