Замислих се, колко ли бактерии ще изям заедно с парчето шоколад, което изпуснах на пода вчера? Замислих се за секунда, не видях нищо изцапано и метнах шоколадчето в устата. В крайна сметка, подът на кухнята ми е доста чист, а шоколадът е бил на земята по-малко от пет секунди.

Всички знаем правилото на петте секунди. Ако изпуснеш храна на пода, можеш да я изядеш, ако не е стояла повече от пет секунди.

Дали беше правилно да изям шоколада, или напълних устата си с купища малки, вредни микроби?

Това се пита Мелиса Хогенбум от BBC Earth и решава да се обърне към учени, специалисти по микроорганизмите. Дали тези учени биха яли филия, или пица, или дори лепкави бонбони, паднали на пода?

Нека първо сме наясно с някои факти. Бактериите съвсем не се ограничават с мръсния под. Те са навсякъде, дори и току-що да сте изчистили и измили.

В момента, в който храната докосне пода, по нея полепва мръсотия, и разбира се, микроби, обяснява Джак Гилбърт, микробен еколог от Чикагския университет в Илинойс, САЩ.

Във всеки един момент около 9000 различни микроскопични създания дебнат в праха по домовете ни, сред които 7000 различни бактерии, сочи изследване от 2015 г. Повечето от тях са безопасни.

Те са по нас през цялото време – по ръцете и лицата ни, в кухнята и в хола. От нас непрекъснато се сипят бактерии, през кожата и през въздуха, който дишаме.

„Не можете да се скриете от микроорганизмите. Това е цялата работа. Вие буквално живеете и дишате море от бактерии“ - обяснява Гилбърт.

Изчислено е, че всеки човек отделя по около 38 милиона бактериални клетки всеки час.

И въпреки това в продължение на повече от 100 години ни говорят, че микроорганизмите са опасни и „трябва да ги избием“, казва ученият.  „Ние сме толкова параноичени по отношение на мръсотията и въпреки това нямаме никакво разбиране за чистия късмет – лош късмет – който всъщност е нужен, за да погълнете патоген.“