Много жени, когато разберат, че очакват бебе, си задават логичния въпрос – колко килограма е нормално да добавят към тялото си?

А така също – дали прекаленото напълняване няма да навреди на бебето и има ли начин да запазят добрата си форма, независимо, че им предстоят девет много важни месеца?

Ето какво най-важно трябва да знаете по всички тези въпроси

Теглото при бременност

Моментът на бременността при всички жени се характеризира не само с психологически, но и с физически промени: формите стават по-заоблени, забелязва се подуване и подпухване, често се променя възприятието за себе си и образа, който всяка жена има за собственото си тяло.

Всичко това е естествено и физиологично, зависи също от хормоналните промени, които имат за цел да създадат оптимални условия за растежа на детето. Но колко килограма можете да качите по време на бременност? И как да изчислите наддаването по най-правилния начин?

Снимка: Shutterstock

Как да проверите теглото по време на бременност

По време на бременността увеличаването на телесното тегло отговаря на естествената физиологична нужда и в голяма степен се дължи и на други фактори: бебето тежи средно около 3,5 кг, плацентата е около 650 грама, околоплодната течност е около 1 кг, нарастването на матката (около 1 кг) и задържаните течности (2-3 кг). Така че сами може да видите, че няма как да не добавите всичко това към теглото.

Въпреки това е от съществено значение както за здравето на майката, така и за детето, наддаването на тегло да се поддържа в определени граници. На първо място е важно да се изясни, че изобщо не е необходимо да се „яде за двама“, а напротив - много по-важно е да поддържате телесното си тегло под контрол, с постоянен мониторинг още от първите седмици на бременността.

Важно е и колко е тежала майката преди забременяването. Най-доброто условие за оптимален растеж на плода е да имате нормално тегло в началото на бременността и да го контролирате, за да сте сигурни, че увеличаването става постепенно и като цяло протича с умерено темпо.

Добре е бъдещата майка да придобие навика да се претегля редовно и да записва промените в теглото, за да ги покаже на своя лекар, ако е необходимо.

Повишаване на теглото през първия триместър

През първото тримесечие по правило теглото не трябва да варира много. В този период то е насочено главно към натрупване на енергийни резерви, необходими за гарантиране на правилен растеж и развитие на плода и адекватно снабдяване с хранителни вещества.

Следователно в този първи триместър увеличаването на телесната маса на майката е по-ограничено и по същество е свързано с необходимостта от задоволяване на бъдещите фетални нужди и физическа подготовка за кърмене. В тази фаза, освен всичко друго, теглото на плода не се увеличава по такъв начин, че да се отрази или пречи на това на майката.

Енергийните резерви са особено необходими през последните месеци на бременността, когато плодът расте по-бързо, което води до значително увеличение на теглото на майката.