Отдавна е известно, че физическите упражнения укрепват не само мускулите. Колко обаче е нужно, за да усетим ефекта им върху мозъка? Според неотдавнашно изследване, дори само 10 минути физическа активност е достатъчна, за да засили вниманието ни и да ни подобри способностите ни за решаване на проблеми. Типът упражнение, използвано в изследването, било каране на стационарен велосипед с умерена до висока интензивност. Веднага след упражнението хората са демонстрирали 14% подобрение в решаването на задачи, изпитващи когнитивните им умения.

Някои хора не могат да се ангажират с дългосрочен режим на упражнения поради липса на време или физически капацитет, обяснява Матю Хийт, един от авторите на изследването. Те обаче могат да покарат колело или да потичат за кратко растояние, дори веднъж и да получат незабавни ползи.

Предишни изследвания са показали, че редовните упражнения, или дори 20-минутната тренировка подобряват работата на мозъка. Това е един от най-кратките периоди, за които е доказано, че имат ефект върху познавателните способности.

В експериментите на проф. Хийт и колегите му хората са имали по-точни и по-бързи реакции след 10-минутното кардио упражнение. Резултатите могат да са от полза на всеки, който има нужда от бързо „зареждане“ на мозъка.

„Винаги казвам на студентите си, преди да правят тест, да отиват на изпит, на интервю или каквото и да е когнитивно предизвикателство, да се раздвижат и да направят малко упражнения. – съветва Хийт – Мозъчните ни мрежи ги обичат. Работят по-добре.“  

Източник: PsyBlog