Учени от университета на Бат, Великобритания, са установили, че само един час уроци по пиано седмично значително подобрява когнитивните способности на възрастните хора, пише сп. "Сайънтифик рипортс".

Изследването е обхванало 31 души, част от които са били обучавани да свирят на пиано в продължение на един час седмично, а останалите само са слушали инструмента.

Експериментът е продължил 11 седмици, през които участниците са решавали тест за оценка на нивото на когнитивните способности.

Анализът на резултатите е показал, че само за няколко седмици след като са започнали да се учат да свирят на музикален инструмент, при изследваните лица значително се е подобрила зрителната и слуховата обработка на информацията. При участниците от първата група освен това са намалели симптомите на депресия, стрес и тревожност.

При втората група доброволци не са отчетени подобни резултати.

Специалистите обясняват, че ученето да се свири на музикален инструмент е сложна задача, като процесът включва интегрирането на визуални и слухови сигнали, което води до подобряване на мултисензорните способности.