Изследователи от университета на Тел Авив, Израел, са разработили метод, който използва музикални тестове и преносим апарат за измерване на мозъчната активност, за да установи влошаването на когнитивните способности в напреднала възраст, пише "Сайънс дейли".

Методът се състои в измерването на електрическа активност в мозъка с преносим ЕЕГ апарат, докато пациентът 15 минути изпълнява прости музикални задачи - например да натисне бутон, когато чуе звуци на цигулка. Според специалистите тестът може лесно да бъде прилаган във всяка клиника, без да изисква специално обучение.

Изследователите твърдят, че техният "метод позволява рутинно наблюдение и ранно откриване на когнитивния упадък, за да се осигури лечение и да се предотврати бързото и тежко влошаване", пише БТА. "Подобни профилактични тестове са общоприети за различни физиологични проблеми като диабет, високо кръвно налягане или рак на гърдата. Досега обаче не е разработен метод, който да позволява рутинно и достъпно наблюдение на мозъка за когнитивни проблеми", пишат учените.

Авторите на изследването, обхванало 50 възрастни пациенти, отбелязват още, че подобни тестове са особено важни с оглед на увеличаващата се продължителност на живота и свързаното с нея нарастване на броя на възрастните хора.