Музиката има доказано положително въздействие върху млади и стари. А пианото е един от най-нежните инструменти, които предлагат богати възможности от изразяване на чувствата.

Свиренето на какъвто и да е музикален инструмент развива и лявото, и дясното полукълбо на мозъка. Лявото полукълбо е свързано с математиката и езиците, а дясното отговаря за креативността. По тази причина музикантите са много добри при решаване на казуси. Справят се по-ефективно и креативно както в академична, така и в социална среда. Имат развита фина моторика, а така също и изключително добра памет.

Децата, които от малки се учат да свирят на пиано, имат няколко съществени предимства пред останалите:

1. Когнитивно развитие.

Когато децата се учат да свирят на пиано, те започват да се учат и да четат ноти, да разбират ритъма, да се стараят да координират ръцете си и движенията на тялото като цяло. Всички тези дейности подобряват когнитивните способности на детето, включително паметта, вниманието и уменията за решаване на проблеми и за справяне в различни ситуации.

2. Фини двигателни умения.

Свиренето на пиано изисква прецизни движения на пръстите и координация между ръцете и очите, което може да помогне за развитието на фината моторика на децата.

3. Емоционална осъзнатост и изразителност.

Свиренето на пиано позволява на децата да се изразяват творчески и емоционално чрез музиката. Затова е особено полезно за по-чувствителните, които не обичат или трудно показват емоциите си. Така те се пренасят в свой свят и успокояват сърцето си. Пианото може да послужи като отдушник на чувствата им и да им даде усещане за спокойствие.

4. Дисциплина и постоянство.

Свиренето на музикален инструмент е чудесен учител. Усвояването на пианото изисква време, усилия и постоянство. Чрез редовни упражнения и преодоляване на предизвикателства децата развиват чувство за дисциплина и постоянство, търпение и упоритост, които могат да бъдат приложени в други области на живота им.

5. Увереност и самочувствие.

Колкото повече напредват, толкова повече се мотивират. С усъвършенстването на уменията си по пиано децата придобиват увереност в способностите си, което води до повишаване на самочувствието.

6. Намаляване на стреса.

Доказано е, че музиката има успокояващ ефект върху хората. Свиренето на пиано може да предостави на децата начин да се отпуснат и да намалят стреса. Мислим си само, че няма за какво да се тревожат, защото са деца, но всъщност чувствата им са много по-сложни и дълбоки, отколкото предполагаме. Като добавим и повишената натовареност в училище, музиката се оказва добър начин да намалят нивата на стреса.

7. Повишаване на успеха.

Проучванията показват, че музикалното обучение, включително обучението по свирене на пиано, може да окаже положително въздействие върху академичните постижения, особено в области като математиката и езиковите умения. Много често децата, които започват да ходят на уроци по пиано, повишават успеха си в училище.

8. Изграждане на социални връзки.

Свиренето на пиано може да предостави на децата възможности за общуване с други хора чрез представления, рецитали и продукции, като по този начин се насърчават социалните умения и чувството за принадлежност към една общност. Често се изграждат приятелства, които остават за цял живот.