Свиренето на пиано оказва положително въздействие върху мозъка, като подпомага способността му да обработва гледки и звуци, а също така подобрява настроението, установи британско проучване, цитирано от електронното издание “Юрикалърт”.

Изследването е на специалисти от университета в Бат.

Учените констатират, че при начинаещи пианисти, посещавали уроци само по един час в рамките на седем дни за период от 11 седмици, има значителен напредък при разпознаването на аудио-визуални промени в околната среда. Освен това те съобщават за намаляване на състоянията на депресия, стрес и тревожност.

За целите на проучването 31 възрастни са разпределени за обучение по музика, за слушането й или в контролна група. Участниците без музикален опит трябва да се включват в ежеседмични едночасови уроци. Доброволците в контролните групи или слушат музика, или използват времето за домашна работа.

Изследователите установяват, че само няколко седмици след началото на уроците способността на хората да обработват мултисензорна информация - т.е. гледки и звуци, се е подобрила. Това е от полза за почти всяка дейност, в която човек участва - от шофиране на кола и пресичане на улица до откриването на определена личност в тълпа или гледане на телевизия, твърдят специалистите.

Положителното влияние е доста отвъд музикалните умения. С обучението по пиано аудио-визуалните способности на хората стават по-точни и за други задачи. Доброволците, преминали уроци по пиано, са показали по-добри резултати при тестове, в които участниците са били помолени да определят дали звукови и зрителни "събития" са се случили по едно и също време, пише БТА. Подобно прецизиране на познавателните способности не е установено нито при групата за слушане на музика (където хората слушат същата музика, изпълнявана от група), нито при тази, която не е музикална (участниците учат или четат).

Освен подобрения в когнитивните способности, след обучението по пиано при участниците намаляват нивата на депресия, тревожност и стрес в сравнение с тези преди това. 

Авторите на проучването смятат, че музикалното обучение може да бъде полезно за хора с психични проблеми, като в момента се провеждат допълнителни изследвания, за да се провери това.

Данните от изследването са публикувани в изданието Scientific Reports.