Ако потърсите информация за захарта онлайн скоро ще се убедите, че тя е зло и причинява пристрастяване. Освен това ще се натъкнете на стотици съвети как да потиснете своя глад за сладки неща за похапване. Но наистина ли сме информирани за това, как реално захарта ни повлиява? Кара ли ни яденето на захар и сладко да копнеем за още захар и сладко? Нека да си припомним, че захарта от плодовете, фруктозата, се разгражда бавно, докато захарта от безалкохолните напитки  и сладките удря черния дроб и повишава нивото на кръвната захар. Именно това имат предвид нутриционистите, или специалистите по здравословно хранене, когато говорят за гликемичния индекс на дадена храна.  Храна с висок индекс повишава глюкозата в кръвта повече от храна с нисък индекс.

По правило, обработените храни имат по-висок гликемичен индекс. И имайте предвид, че не само сладките изделия имат висок гликемичен индекс – белият хляб и чипсът също влизат в тази категория. Според учените именно рязкото повишаване на глюкозата в кръвта причинява копнеенето или пристрастяването към определени храни. “Захарните изделия и обработените въглехидрати причиняват внезапен скок в кръвната захар. А след 3-4 часа и понижаването й. Този цикъл влияе на мозъка ви и ви кара да искате още от същите храни”, обяснява Ашли Герхард от университета в Мичиган.

Science Alert