Късната бременност е обичайно явление в наши дни, но все пак дори и прогресивни и съвременни личности повтарят различни митове и предразсъдъци, свързани с нея.

След 30 е по-сложно да забременееш, отколкото на 20

Строго погледнато, нещата стоят така: с възрастта броят на овулациите намалява, а яйцеклетките не се създават при всеки месечен цикъл. Периодът на фертилността обаче е с индивидуални параметри – при някои жени менопаузата настъпва още на 40 г., докато други са способни да забременеят и на 50.

С възрастта бременността протича все по-трудно

Не бива да се твърди уверено, че бъдещата майка на 40 години ще се чувства по-зле, отколкото на 20. Нито една бременност не прилича на друга и подводните камъни могат да бъдат и много, и малко. Единственното, в което не трябва да се съмняваме, че с годините се появяват все повече хронически заболявания и оплаквания, които непременно ще се проявят в периода на бременността.

Най-честите оплаквания в зряла възраст са хипертония, варикоза, нарушения в работата на сърдечно-съдовата система, различни ендокринни патологии, нарушение на обмяната на веществата, а също хемороиди, заболявания на ставите и гръбначния стълб. 

Късната бременност повишава риска от развитие на болести на плода

За съжаление, този факт е доказан научно – да се роди бебе с генетически заболявания на 40 години е доста по-вероятно, отколкото на 25.

Само 3% от децата, родени от майки над 40 години, страдат от синдрома на Даун, според статистиката.

Към патологичните случаи може да се добави и вътреутробната хипоксия (състояние, при което плодът е лишен от достатъчно количество кислород, и което води до нарушаване на нормалната дейност на организма и до промени в метаболитните процеси), и недостигът на различни полезни вещества. Точно затова е толкова важно бременните да водят здравословен живот и да посещават редовно гинеколог.

Раждането в зряла възраст е изпълнено с усложнения

Освен заболяванията, които се проявяват през време на 9-те месеца, животът на майките се вгорчава и от проблеми, възникващи след появата на бебето – еластичността на кожата и мускулите намалява, изменят се и костите, когато след раждането центърът на тежестта на тялото рязко се премества.

Чести са и хормоналните проблеми, възникващи на фона на късната бременност и раждане.

След късното раждане е по-трудно да си възвърнеш предишната форма

Това е по-скоро мит. Разбира се, да си възвърнеш красивата осанка, предишното тегло и свежестта на кожата е по-лесно, когато си на 20, отколкото на 40, но и на тази възраст не е невъзможно, ако си поставиш това за цел.

Разказите за това, че напълняването след раждането е най-вече резултат на хормонални изменения, обикновено се разказват от жени, които не желаят да се ограничават в нищо.

Ако не става въпрос за сериозна патология, свързана с качването на килограми, физическата активност, здравословния начин на живот и хранене вършат чудеса!

Бременността и раждането в зряла възраст подмладяват жената

Подмладват я психически. Действително, майката на всяка възраст се чувства пълна със сили, преживява най-приятните емоции, не седи без работа и знае, че животът ѝ си струва и има планове за бъдещето. Не е тайна, че заедно с децата се връщаме в собственото си детство – с книжките, играчките и всички мили занимания заедно.

Всичко това подобрява настроението и ни кара да се радваме на живота. А що се отнася до физическото състояние, бременността и раждането могат да го подобрят в някои случаи: след раждането кожата става по-красива, алергията може да отшуми и дори бронхиалната астма да заглъхне, нивата на хормоните се изравняват.

В повечето случаи раждането не влияе на здравето по никакъв начин, или износва тялото в една или друга степен.

Продължава на страницата на Новите родители