Хората често се шегуват, че мислят най-добре, когато се разхождат, но зад това се крие реално научно обяснение, пише Live Science.

Екипът на д-р Мерилин Опецо от университета в Санта Клара, Калифорния ни съветва следното - ако искаме да ни споходи някоя иновативна идея, най-добре е да излезем на разходка в парка.

Учените провели серия от експерименти, в които доброволци били подложени на тестове за креативност. При едни от тях те участвали в асоциативни игри докато се разхождат, а в други - в седнало положение пред бюрото. Най-добри резултати постигнали доброволците в движение, независимо дали това е било навън или в закрити помещения. Дори ако участниците били придвижвани в инвалидни колички на закрито, те постигали по-добри творчески резултати от хората, настанени зад бюрата.

Ползите от разходките били видни в креативно отношение дори и след като доброволците сядали зад бюрата. Поради тази причина д-р Опецо съветва служителите, на които им предстои заседание, свързано с креативни решения, да се поразходят преди него.

Авторите на експеримента коментират, че нямат обяснение защо ходенето се отразява по положителен начин на творческото мислене. Засега не е ясно дали има и други форми на нискоинтензивна физическа активност, като плетенето, например, които да имат същия ефект върху човешкия мозък.