Петминутна разходка на всеки час напълно неутрализира отрицателните последствия от заседналия начин на живот, доказаха чрез експеримент американски учени.

„Немалко е писано как заседналият начин на живот води до хронични заболявания, а разходките и изобщо двигателната активност поддържат в тонус сърдечно-съдовата система, но досега почти нямаше експериментални доказателства в потвърждение на този факт. Нашето изследване показа, че дългото седене поразява клетъчния слой, който покрива вътрешните стени на кръвоносните и лимфните съдове, както и на сърцето. Кратките прекъсвания за раздвижване възстановяват нормалното състояние и функции на този слой”, разказва Саураб Тосар, водещ член на изследователския екип от Университета Индиана в Блумингтън.

Дългото седене, както обикновено се случва по време на работа, води до отслабване на мускулния тонус, което влошава мускулните съкращения, а оттам и помпането на кръв към сърцето. В резултат на това кръвта се застоява в долните крайници, което започва да влияе на способността на кръвоносните съдове да се разширяват при увеличаване на кръвния поток.

Участници в изследването са били 11 здрави мъже на възраст 20-35 години. Те били подложени на два теста. При първия седели три часа  като на всеки час учените проверявали състоянието на бедрените артерии. Във втория тест мъжете прекарали същия този период в седнало положение, но на всеки час ходели за по пет минути на бягаща пътечка с нормална скорост от 3,2 километра в час.

Така било установено, че функционалността на артериите спада с 50% още след първия час седене, но петминутни прекъсвания за ходене напълно отстраняват това.

Източник: Мениджър Нюз