„Двегодишното ми дете изпада в истерия, когато започнем подготовка да излизаме навън. Всеки ден едно и също. Дори се случва да не успея да го изведа навън, тъй като започва с капризи, сълзи, тркаля се по пода. Не иска да се облича, не иска да обува, реве и маже сополи по лицето си. Какво да правя? Как да реагирам?" пита майка. 
Ето отговора на педагога.

Периодът на ранното детство (от 1 до 3 години) се характеризира с преминаване през вазрастова криза. Възрастта 2-3 години е преходна. Уменията все още не са достатъчно формирани, но в същото време хлапето все повече проявява независимост и демонстрира характер.  
За много родители разходката с 2-3-годишното дете е изпитание, защото се сблъскват с капризите му, които са неразбираеми на пръв поглед. Изглежда, че няма предпоставки за сълзи. Но не е така.
Ето няколко причини, които биха могли да предизвикат подобни емоции и няколко съвета как да се справите с лошото му настроение.

1. Първото нещо, което мама или татко трябва да проверят, е физическият комфорт на детето и колко удобни са дрехите.
Може би негативната реакция е свързана с неудобството - тесни ръкави, стегнат ластик, малко деколте, в което главата влиза трудно, неудобен гащеризони, тясна шапка. Понякога проблемът може да е неудобна или мокра пелена и т.н.

2. Не забравяйте за водещата роля на играта. Можете да предложите на хлапето да „изведе на разходка“ любимото си животно или играчка.

3. „Да измислите история“ също е доста ефективно. Например, можете да разкажете история за мравка, която бърза да се прибере вкъщи, и да предложите да излезете на двора и да се опитате да намерите мравка, на която да помогнете.

4. Докато обличате дрехите, можете да разсеете детето с интересна приказка, песен. Включете го в театрално действие. Или му разкажете забавна история за шапка, която обича да бяга, или за гащеризон, в който „връзва" крачолите  на възел. Разсейвайки се от играта, детето ще премине към действие и процесът на обличане ще се превърне в любимо нещо.

Продължава на страницата на Новите родители