Ново изследване показва, че хората, които ходят или работят в градината най-малко 3-4 часа седмично или карат колело 2-3 часа седмично, след като са прекарали инсулт, могат да намалят риска от смърт по каквато и да е причина с 54%. То е публикувано на 11 август тази година онлайн изданието на Neurology – медицинският журнал на Американската академия по неврология. Проучването открива, че най-голямо преимущество се наблюдава при по-младите, прекарали инсулт – при хората на възраст под 75 г. рискът от смърт намалява с 80%.

„Нужно е да разберем по-добре ролята, която физическата активност играе при здравето на хората, преживели инсулт, за да създадем по-добри терапии и кампании за обществено здраве и да им помогнем да живеят по-дълго – казва Раед А. Джунди, един от авторите на проучването от Университета на Калгари в Канада и член на Американската академия по неврология. – Нашите резултати са вълнуващи, тъй като те показват, че само 3-4 часа ходене на седмица се асоциира с много голям спад на смъртността, и това е напълно постижимо за много от хората с предишен инсулт. В допълнение, ние открихме, че резултатите са още по-добри, ако разходките се увеличат до 6-7 часа седмично.“

Учените проучват 895 души на средна възраст 72 г., които по-рано са прекарали инсулт, както и 97 805 души на средна възраст 63 г., които никога не са имали инсулт.

Средната седмична физическа активност е определена чрез въпроси, свързани с различни активности – например ходене, тичане, работа в градината, фитнес, каране на велосипед и плуване. Изследователите наблюдават участниците средно 4,5 години. След като отичат и други фактори, които могат да доведат до смърт, включително възраст и пушене, учените откриват, че 25% от хората с инсулт, както и 6% от тези без, са починали.

В групата на хората, прекарали инсулт, 15% от тези, които са ходили най-малко 3-4 часа седмично, са починали. Същевременно процентът на тези, които не са правили това, е бил 33.

Що се отнася до групата на хората, които никога не са имали инсулт, 4% от онези, които са извършвали подобна физическа активност, са починали, докато процентът на тези, които не са, е бил 8.

Изследователите откриват, че най-съществено намаляване на смъртността се наблюдава при хора с предишен инсулт, но на възраст под 75 години. В тази група са починали едва 11% от онези, които са се упражнявали поне минимално, в сравнение с 29% от тези, които не са правили това. Хората с предишен инсулт, които са били на възраст под 75 години и са постигали минималното ниво на физическа активност, са с около 80% по-малка вероятност да умрат по време на проследяването на проучването, отколкото тези, които не са. При участниците над 75 години ползата е била минимална, но все пак е съществувала – при тях вероятността да починат е била 32 процента.

"Нашите резултати показват, че минималното количество физическа активност може да намали дългосрочната смъртност по каквато и да е причина при оцелелите от инсулт - каза Джанди. – От съществено значение е по-младите, преживели инсулт, да знаят това, тъй като ползата от 30-минутната разходка на ден при тях е най-голяма.“

Ограничение на изследването е, че хората може да не са отчетели точно количеството на своите упражнения.

Изследването е публикувано в Neurology.

Източник: Medical Xpress