Влияят ли дрехите на начина, по който мислим? Наистина е забележително как простите движения на нашето тяло засягат когнитивния ни потенциал. Ако използваме широки и експанзивни жестове, ще се почувстваме по-силни и по-мощни. Ако скръстим ръце, това ще ни направи по-упорито фокусирани в дадена цел. А ако просто легнем, можем да достигнем до повече повече интуитивни прозрения. 

След като движенията на тялото са способни да доведат до всички тези ефекти, как стоят нещата с дрехите, които носим? Всички знаем, че облеклото може да ни накара да се чувстваме по-привлекателни, по-спортни или по-професионални. Но дали могат, подобно на движенията, да променят интелектуалното ни състояние и потенциал (или дори само представата ни за тях)?

В ново изследване учени са тествали ефекта от носенето на бяла лабораторна престилка върху способността на хората за съсредоточаване. Идеята за експеримента е била, че белите престилки се асоциират с учените, което от своя страна има връзка със засиленото внимание към детайлите.

Това, което са открили, е било наистина интересно. Участниците, които са носили бели престилки, са се представили по-добре от тези, които не са. В действителност, те са правили само наполовина от грешките в сравнение с участниците в теста, облекли своите собствени дрехи. Резултатите са били измерени според известния тест на Струп, който измерва степента и други параметри на вниманието.

Авторите на изследването са нарекли феномена “облеченото познание” и защитават хипотезата, че всички видове дрехи вероятно засягат нашето когнитивно състояние. 

Източник: Psy Blog