Знаем за калориите в алкохолните напитки и въпреки това често ги забравяме. Алкохолът е второто най-калорично нещо след мазнините, предупреждават здравни експерти.

Малко хора осъзнават, че е нужен близо час ходене, за да се изгорят калориите от една-две чаши вино, посочват учени от Световния изследователски фонд за борба с рака.

Според тях фактът, че забравяме калориите в алкохола е една от основните причини диетите да се провалят. Те твърдят, че намаляването на количеството напитки би помогнало на хората да се се отърват от излишните килограми, което от своя страна ще намали и риска от ракови заболявания. Наднорменото тегло е вторият рисков фактор след тютюнопушенето.

Алкохолните напитки отговарят за повече от 10 процента от средния калориен прием и в същото време нямат почти никаква хранителна стойност. Това са т. нар. "празни калории". Много хора обаче не ги включват в сметката, когато изчисляват какво са консумирали през деня.

Ако мазнините съдържат 9 калории на един грам, чистият алкохол се нарежда напосредствено след тях - 7 калории на грам, обясняват от здравната организация.

Източник: Би Би Си