За стандартите на Палеолитната ера неандерталците са били на върха на интелектуалното развитие за периода. Тези древни хоминиди са обитавали Европа и части от Азия в продължение на 300 000 години, като са произвеждали инструменти, бижута и пещерни артефакти. Те са се грижели за болните и възрастните и дори са имали първобитни техники за зъболечение.

Но хомо сапиенс се е появил и неандерталците са изчезнали. Какво се е случило? В продължение на десетилетия учените предполагаха, че с тях е имало нещо, което не е било наред, като дефектни гени или уязвимост към определени болести. Или пък не са успели да се адаптират към сериозни климатични промени. Или може би тогавашните хора са били по-умни и са успявали да контролират по-добре териториите си и да си осигурят храна.

Но според учените от Станфорд Колони и Фелдман изчезването на неандерталците е било просто следствие от динамиката на популацията и лош тайминг. В повечето случаи в историята тази комбинация се е оказала достатъчна, за да доведе до изчезването на нашите братовчеди. Те са направили компютърен модел, който е проиграл множество интеракции между неандерталците и хората в симулираната среда. И в голямата част от сценариите видът, който е изчезвал е бил неандерталците.

Science Alert