Учени, които са изследвали имунната система на модерните хора са открили значителни  разлики при европейците и африканците. Работната хипотеза на учените за този факт е, че древното смесване с Неандерталците, което се е случвало преди хиляди години, е отговорно за разликите.

Откритието може да обясни защо африканците са родени с по-силна имунна система от европейците и защо са по-предразположени от европейците към някои автоимунни заболявания.

Екипът на Луис Барейро от университета в Монреал, Канада, е изследвал кръвни проби от 175 американци, половината от които са с африканско потекло, а другата половина – с европейско.

От пробите екипът е извлякъл макрофаги – имунни клетки, които убиват патогени, и ги е заразил с два вида бактерии: Listeria и Salmonella.

След като сравнил пробите 24 часа по-късно, екипът установил, че макрофагите от африканската група са унищожили растежа на бактериите три пъти по-бързо от макрофагите на европейската група, благодарение на по-силната противовъзпалителна реакция.

Източник: Science Alert