Често, когато сме ядосани или стресирани, се нахвърляме върху шоколада и сладките изкушения. Защо се случва това?

Според учени от Националния институт за физиологични науки в префектура Аичи, Япония виновни са конкретни неврони. По време на тестове с опитни мишки става ясно, че онези неврони, които реагират на стрес, когато са активирани, започват да изпитват и глад за захари. При подобни условия гризачите изяждат три пъти повече захари от нормалното. В същото време те намаляват наполовина поетите мазнини чрез храната.

"Много хора изпитват чувство за вина, тъй като прибягват до сладките лакомства, когато са стресирани. Те трудно си прощават, че не могат да издържат на изкушението", заявява Ясухико Минокоши, ръководителят на екипа. Според него ората нямат вина, а това е естествена реакция на техните неврони. 

В момента екипът на Ясухико Минокоши се е съсредоточил върху намирането на специфичната молекула в невроните, отговорна за пораждането на глад за сладки изкушения при стрес. Ако тя бъде отстранена, най-вероятно ще можем да се борим по-ефективно срещу затлъстяването (и дори ще намалим консумацията на захарни изделия).