Техниките за релаксация могат да влошат симптомите на някои хора, страдащи от тревожно разстройство или депресия заради един привидно контраинтуитивен механизъм за справяне със ситуацията, твърди ново изследване.

Хората с тревожност ще се опитат да се противопоставят на самия процес на отпускане и ще продължат да се тревожат, за да не бъдат изненадани неприятно, ако все пак нещо лошо се случи. Това е феномен, известен като „предизвикана от отпускане тревожност“. Хората, които започват да изпитват тревожност от процеса на релаксация, вероятно се страхуват да не се разтревожат допълнително и по този начин – да изгубят контрол над методите им за справяне с тревожността.

Все едно да страдаш от някаква алергия 365 дни в година. Изведнъж един ден се събуждаш без никакви симптоми. Вместо да започнеш да се чувстваш добре и да си благодарен, ти започваш да се питаш „Какво не е наред сега?“.

„Някои хора могат да продължават да изпитват тревожност, за да попречат на настъпването на по-голяма промяна в това състояние. Всъщност обаче е по-добре да оставите тези промени да се случат – казва Мишел Нюман, една от авторките на изследването. – Колкото повече се противопоставяте на тези промени, толкова повече осъзнавате, че нямате контрол над тях. По-добре да си позволите да се почувствате отпуснати.“

Установено е, че тревожните разстройства засягат между 5 и 7% от цялото население и че до 29% от хората страдат от тревожно разстройство поне веднъж в живота си.

Източник: Journal of Affective Disorders