Учени от университета на Денвър откриха доказателства, които подкрепят твърдението, че ако човек изневери веднъж, ще го направи със сигурност отново.

Изследователите са искали да установят дали фактът, че даден човек е бил неверен в предишна връзка, е рисков фактор за следващите му взаимоотношения. Те проучват 484 хора във връзки от смесен пол и им задават най-различни въпроси, свързани със секса. Например дали са изневерявали или дали подозират партньора си в изневяра.

Впоследствие учените проследяват във времето как протича следващата връзка на хората, за да установят дали онези, които са изневерили в миналото, ще го направят отново.

Изследването, което протича цели 5 години, открива, че хората, които са изневерили в първата връзка, са 3 пъти по-склонни да го направят отново и при следващия си партньор (за разлика от онези, които са останали верни).

Освен това учените установяват, че хората, които са подозирали, че първият им партньор изневерява, са 4 пъти по-склонни да бъдат подозрителни и в следващата си връзка.

Странното в случая е, че участниците, които са знаели със сигурност, че партньорът им изневерява, е 2 пъти по-вероятно да попаднат отново в подобна връзка.

Нещо повече - бракът не влияе на склонността към изневяра. Ако в първата връзка неверникът не е имал брак със своя партньор, то той пак би бил склонен да изневери в следващата, дори и да има сключен брак.

Авторите на изследването признават, че броя на изследваните хора е малък. Те обаче се надяват, че то ще помогне при овладяването на проблема.

Източник: Archives of Sexual Behavior