Руската служба за защита на потребителите Роспотребнадзор напомни, чe многократните медицински маски трябва да се поддържат добре и са ефикасни само съчетани с други методи на профилактика, съобщи ТАСС.

"Важно е да се помни, че многократните маски може да се използват повторно само след като бъдат обработени. В домашни условия те трябва да бъдат изпрани със сапун или препарат за пране, след това да бъдат поставени в парогенератор или изгладени с пара. След това маските трябва да бъдат изсушени добре. Затова накрая те трябва да бъдат изгладени и без пара" - написа Роспотребнадзор на сайта си, допълва БТА.

Маските са ефикасни само съчетани и с други методи на профилактика - избягване на контактите, често миене на ръцете, дезинфекция на предметите.

Потребността от маски е различна за различните групи хора и в различните ситуации. Те са предназначени на първо място за тези, които вече са болни, защото задържат голяма част от слюнката на кашлящия или кихащ човек. Освен тях маски трябва да носят и хора, оказващи медицинска помощ на болни и грижещи се за тях.

Що се отнася до здравите, те могат да носят маски на публични места, в обществен транспорт, но ефективността им в тези случаи е недоказана.

Виж още: Ето кои маски отговарят на стандартите за предпазване от COVID-19

Маските трябва да се сменят след две -три часа постоянно използване. Когато са еднократни, те трябва да се изхвърлят. Еднократните маски не подлежат на обработка. В домашни условия използваните еднократни маски трябва да се сложат в отделен пакет, който да бъде затворен херметично и чак след това да бъде изхвърлен на боклука.